Codruţa Kovesi despre "Corupţia din vămi": "Nu răspundem la comenzi politice"

Codruţa Kovesi despre "Corupţia din vămi": "Nu răspundem la comenzi politice"

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi a declarat astăzi la Cluj că nu se implică în anchetele subalternilor ei legate de corupţia din vămi şi drept urmare nu ştie ce anume se va întâmpla în perioada următoare.

Lara Codruţa Kovesi, procurorul general al României a declarat, azi, la Cluj Napoca că în nici un document al DNA Oradea nu se arată că banii în cazul mitei de la Halmeu ar fi ajuns la un partid politic. “Procurorii nu au scris în niciun document că banii au fost daţi pentru un partid politic. A fost declaraţia pe care un inculpat a făcut-o în faţa instanţei de judecată şi s-a reţinut în încheierea Tribunalului Satu Mare, acest lucru. Procurorii nu au reţinut din probele administrate sau nu au menţionat în documentele aduse în faţa instanţei de judecată acest lucru", a spus Laure Codruţa Kovesi. Afirmaţia procurorului general este contrizisă însă de încheierea penală a Tribunalului Satu Mare, unde este trecută poziţia procurorului DNA Oradea, care a susţinut cererea instituţiei ca milionarul clujean Liviu Florian să fie arestat. “Totodată, (procurorul DNA – n.r.) solicită a se avea în vedere faptul că, solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro şi 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă", se arată în documentul Tribunalului Satu Mare, ceea ce a susţinut procurorul DNA Oradea, Marius Iancu. “Nu răspundem comenzilor politice"

Procurorul general al României, laura Codruţa Kovesi s-a ferit să facă declaraţii despre dosarele legate de mita din vămi, în special cea de la Halmeu, unde iţele întregii afaceri duc direct spre cartierul general al PDL, din Bucureşti. “Nu pot face comentarii despre un dosar aflat în lucru dar sunt convinsă că procurorii dacă vor avea indicii sunt convinsă că vor acţiona cu temeinicie şi cu repectarea legii indiferent de calitatea persoanei. Categoric, Parchetul nu acţionează după nicio comandă politică. Nu facem dosare după calitatea politică a unei persoane. Nu răspundem comenzilor", a spus procurorul general Kovesi. Înaltul magistrat nu a vrut să facă referire nici la “regina" de pe tabla de şah, care ar fi un om politic care ar strânge mita provenită din traficul ilegal de ţigări sau alte produse. “Vă asigur că acest răspuns îl va da procurorul de caz când va întocmi rechizitoriul. Este o anchetă care acum a început şi nu putem anticipa ce va face procurorul de caz pentru că el este independent în tot ceea ce face. Speculaţiile care se fac pe marginea acestor dosare cum că totul a pornit de la acuzaţiile Germaniei şi Franţei legate de corupţiade la frontierele Românici, nu au nicio legătură. Dosarul a fost înregistrat încă de anul trecut. Probele au fost adunate într-o perioadă foarte mare de timp", conchide Kovesi.

Ne puteți urmări și pe Google News