CNA se implică în problema meciurilor din Liga I

CNA se implică în problema meciurilor din Liga I

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va solicita consorţiului RCS-RDS şi Antena 1, printr-o scrisoare, urgentarea negocierilor cu cabliştii pentru ca 70% din populaţie să aibă acces la meciurile din Liga I.

CNA a luat această decizie ca urmare a mai multor plângeri primite de la populaţie şi a unei adrese primite de la Societatea Română de Televiziune (SRTv), potrivit Mediafax.

Alexandru Sassu, preşedintele-director general al SRTv, spune în scrisoare că acest campionat intern de fotbal a fost folosit ca "mijloc de luptă economică între trusturile media". Şeful TVR solicită CNA să "reanalizeze" lista evenimentelor de importanţă majoră şi să includă Liga I printre acestea. Gestul lui Sassu vine la aproape două săptămâni de când a trimis o scrisoare asemănătoare reprezentanţilor consorţiului RCS - RDS şi Antena 1, solicitând cesionarea unei opţiuni din Liga I, adică a unui meci pe etapă.

„Am considerat că misiunea TVR, televiziune publică ce acoperă 99% din teritoriul ţării, este să pună la dispoziţia publicului, în mod liber, fără alte costuri suplimentare, măcar un meci pe săptămână din campionatul intern", spunea preşedintele TVR atunci.

Membrii Consiliului au discutat aprins pe această temă în şedinţa de azi şi au ajuns la concluzia că "acest canal (nr. Gsp TV), deşi multiplicat, nu ajunge la marea majoritate a publicului" (Răsvan Popescu) şi că "trebuie să apărăm interesul public" (Dan Grigore). Consiliul a analizat, totodată, posibilitatea de a cere Guvernului includerea acestor meciuri în lista evenimentelor de importanţă majoră, după sugestia lui Alexandru Sassu.

Soluţii pentru ca meciurile să poată fi urmărite de cel puţin 70% din populaţia ţării Reprezentanta postului Antena 1, prezentă la şedinţa CNA, a spus că se poartă negocieri cu alţi operatori de cablu care să difuzeze meciurile din Liga I, respectiv cu UPC, Boom TV şi Dolce.

"Singura soluţie este să facem propunere primului-ministru să adauge la HG 47 Liga de fotbal (...) Nu avem, potrivit Legii audiovizualului, nicio posibilitate să intervenim", a spus Ioan Onisei. El a adăugat că, astfel, şi celelalte posturi ar putea să difuzeze extrase cu o durată mai mare de 3 minute din meciurile de fotbal şi în alte emisiuni decât cele de ştiri.

În prezent, potrivit articolului 85, alineatul 3 din Legea audiovizualului, "Dacă un eveniment de interes general se derulează pe parcursul mai multor zile, radiodifuzorii secundari au dreptul la difuzarea unui singur extras pentru fiecare zi". Acelaşi articol prevede faptul că, "indiferent de alcătuirea şi desfăşurarea evenimentului de interes general, durata extrasului nu va putea depăşi 3 minute" şi că "extrasele vor fi utilizate numai în cadrul buletinelor informative obişnuite". Totodată, extrasul "nu poate fi difuzat înainte ca radiodifuzorul primar să fi difuzat evenimentul, cu excepţia cazului în care radiodifuzorul primar nu difuzează evenimentul timp de 24 de ore de la producerea lui".

Evenimentele de importanţă majoră care pot fi difuzate în exclusivitate, dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisiune decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber, sunt în prezent: Festivalul Internaţional "George Enescu", Jocurile Olimpice de Iarnă, Jocurile Olimpice de Vară, Campionatul Mondial de Fotbal şi jocurile de calificare ale echipei naţionale a României la acest campionat şi Campionatul European de Fotbal şi jocurile de calificare ale echipei naţionale a României la acest campionat.

(15:40) CITIŢI ŞI:

TVR vrea să cumpere orice opţiune din Liga I

Ne puteți urmări și pe Google News