Ghana a condus cu 1-0 la pauză, în urma golului marcat de Muntari, care l-a învins pe Muslera cu un şut de la mare distanţă. Diego Forlan în partea a doua a meciului prin Diego Forlan, atacantul lui Atletico Madrid executând perfect o lovitură liberă.
Uruguayenii au dominat partea secundă a meciului, însă ghanezii au fost mai periculoşi în prelungiri. Momentul-cheie al meciului s-a petrecut în minutul 120, când Suarez a făcut henţ pe linia porţii, după ce îşi salvase echipa cu o respingere decisivă. Atacantul uruguayan a fost eliminat, însă vedeta ghanezilor, Asamoah Gyan, a ratat lovitura de pedeapsă.
La loviturile de departajare, Muslera a făcut diferenţa, parând două şuturi, în timp ce pentru uruguayeni a ratat Maxi Pereira. Abreu a trimis echipa "celeste" în semifinalele Cupei Mondiale, după ce l-a învins pe Kingson cu o "scăriţă" splendidă.
Pen. 5 – Abreu îl învinge pe Kingson cu o scăriţă, iar Uruguay este în semifinale.
Pen. 4 – Max Pereira trage peste poartă şi ghanezii rămân în meci. Adyiah ratează şi el. Muslera a reuşit să pareze şi de această dată. Uruguay conduce cu 4-3.
Pen. 3 – Scotti înscrie cu puţin noroc. Fundaşul uruguayan a tras pe centrul porţii. John Mensah, căpitanul ghanez, nu îşi ia elan, iar Muslera ghiceşte colţul şi apără. Uruguay conduce cu 4-3.
Pen. 2  – Victorino înscrie şi el de la punctul cu var, cu un şut sub bara transversală, însă Appiah egalează cu un şut în forţă (3-3).
Pen. 1 – Forlan îl învinge pe Kingson cu un şut plasat. Gyan dă dovadă de mare curaj şi execută perfect primul penalty al Ghanei. Scorul este egal, 2-2.
Gyan, care a trimis în bara transversală de la 11 metri, este încurajat de coechipieri, iar cei doi antrenori pregătesc lista de executanţi.
min. 120 – Şoc pe Soccer City! Penalty pentru Ghana! După două şuturi ale ghanezilor, ambele salvate de pe linia porţii de uruguayeni. Luis Suarez a comis henţ în faţa porţii şi a fost eliminat. Asamoah Gyan a ratat însă lovitura de pedeapsă şi meciul merge spre… (aţi ghicit!) executarea loviturilor de pedeapsă.

min. 115 – Forlan trimite mult peste poartă dintr-o poziţie foarte bună. La cealaltă poartă, Maxi Pereira a scos din faţa porţii un minge trimisă periculos în spate de Scotti.
min. 111 – Niciuna dintre cele două echipe nu reuşeşte să se apropie periculos de poarta adversă. Ghanezii atacă mai precaut în a doua parte a prelungirilor, în timp ce uruguayenii par să se gândească deja la loviturile de departajare.
min. 106 – A început a doua parte a prelungirilor.
min. 105 – Final al primei reprize de prelungiri. 
min. 104 – Lodeiro încearcă să îl păcălească pe Kingson cu un şut la colţul scurt, însă portarul ghanez a reuşit să reţină. Cu câteva clipe înainte, Abreu a cerut o lovitură de pedeapsă la o presupusă intervenţie neregulamentară asupra sa în careul africanilor.
min. 102 – Gyan a fost blocat excelent de Scotti în faţa porţii lui Muslera. Africanii forţează.
min. 96 – Ghana a început în atac prelungirile, însă Asamoah şi Gyan nu au reuşit să nimerească spaţiul porţii lui Muslera.
min. 91 – A început prima repriza de prelungiri.
min. 90 – Fluier final al reprizei secunde. După 90 de minute de joc, Uruguay şi Ghana sunt la egalitate, scor 1-1.
min. 85 – Uruguayenii domină, însă ghanezii nu cedează. Meciul se îndreaptă spre prelungiri.
min. 79 – Cartonaş galben şi pentru fundaşul ghanez Hans Sarpei. Suarez a trimis pe lângă poartă, cu capul, după o centrare a lui Forlan. Uruguayenii ratează ocazie după ocazie.
min. 75 – Forlan execută încă o lovitură liberă, de această dată de la mare distanţă, dar şutul trimis de atacantul lui Atletico Madrid a scuturat doar plasa laterală a porţii ghaneze.
min. 70 – Încă o şansă uriaşă pentru Uruguay şi acelaşi Luis Suarez, excelentul atacant al lui Ajax Amsterdam, a fost la finalizare. Kingson a respins în corner şutul din unghi al vârfului uruguayan.
min. 65 – Luis Suarez trimite pe lângă poartă dintr-o poziţie excelentă. Atacantul lui Ajax Amsterdam nu a reuşit să împingă mingea în poartă, cu toate că goalkeeperul ghanez Kingson era prost plasat.
min. 60 – Diego Perez primeşte cartonaşul galben – al treilea din tabăra uruguayană. Pantsil este singurul ghanez care a fost avertizat până în acest moment.
min. 58 – Muslera respins excelent un şut puternic al lui Gyan. Ghanezii nu sunt deloc mulţumiţi după primirea golului, însă uruguayenii au mai mult iniţiativa în startul reprizei secunde.
min. 55Goool Uruguay! Diego Forlan execută excelent o lovitură liberă din apropierea colţului careului de 16 metri. Kingson este bătut şi sud-americanii egalează.
min. 50 – Încă un cartonaş galben pentru uruguayeni. Arevalo a fost şi el avertizat de arbitrul portughez al meciului.
min. 46– A început repriza a doua.
min. 45 –  Goool Ghana! Sulley Muntari l-a învins pe Muslera cu un şut splendid de la peste 35 de metri. Mingea Jabulani a fost din nou imprevizibilă, iar portarul uruguayan nu a reuşit să o oprească din drumul spre plasa porţii. Pauză la Johannesburg. Ghana este la 45 de minute de o performanţă istorică – prima echipă africană care se califică în semifinalele Cupei Mondiale.
min. 42 – Kevin Prince Boateng încearcă o "foarfecă", însă mingea trimisă de mijlocaşul ghanez al lui Manchester City a trecut peste poartă. Ghana domină finalul de meci. Cei 80.000 de spectatori au fost ţinuţi câteva secunde cu sufletul la gură, după o cazătură a lui Fucile, care a rămas câteva clipe nemişcat pe gazon.
min. 38 –  Partida este în continuare deschisă, însă şansele de gol sunt mai puţine în ultimele minute. Uruguayenii nu l-au mai "deranjat" deloc pe excelentul Kingson, în timp ce la poarta lui Muslera a fost o singură ocazie – lovitura de cap a lui Muntari, care şi-a ratat însă ţinta.
min. 30 – Dublă şansă de gol pentru Ghana. Mai întâi, fundaşul Vorsah a trimis puţin peste poartă în urma unei lovituri de colţ. Câteva secunde mai târziu, Gyan a şutat, dintr-o poziţie excelentă, la câţiva centimetri pe lângă spaţiul porţii apărat de Muslera. Ritmul jocului este alert, iar ocaziile de gol sunt tot mai dese.
min. 24 – Forlan trimite puţin peste poartă din afara careului de 16 metri. Sud-americanii sunt de minute bune la conducerea jocului, iar Suarez mai iroseşte o bună şansă de gol, dar Kingson a reuşit să respingă în corner.
min. 19 – Primul cartonaş galben al meciului este primit de uruguayanul Diego Fucile.
min. 17 – Kingson îşi salvează încă o dată echipa. Portarul ghanez a respins excelent reluarea cu capul a lui Edison Cavani, după un corner executat de Diego Forlan.
min. 12 – Luis Suarez – eroul uruguayenilor din meciul cu Coreea de Sud – şutează spre poarta lui Kingson, însă goalkeeperul ghanez reţine fără probleme.
min. 10 – Niciuna dintre cele două echipe nu reuşeşte să ameninţe poarta adversă. Lupta se dă la mijlocul terenului, unde atât uruguayenii, cât şi ghanezii pierd multe baloane.
min. 1 – A început meciul de pe arena Soccer City din Johannesburg.
URUGUAY – GHANA 5-3 (1-1, după 120 de minute de joc)
Au marcat: Forlan (55) – Muntari (45)
URUGUAY: Muslera, Fucile, Lugano, M. Victorino, M. Pereira, Arevalo, D. Perez, A. Fernandez, Forlan, L. Suarez, Cavani.
Antrenor
: Oscar Tabarez

GHANA: Kingson, Sarpei, Mensah, Vorsah, Pantsil, Muntari, D. Boateng, Annan, Inkoom, K. Asamoah, A. Gyan.
Antrenor
: Milovan Rajevac

Arbitru la centru: Olegario Benquerenca (Portugalia) Stadion: "Soccer City" – Johannesburg

CM 2010: Toată Africa ţine cu Ghana
Jermaine Craig, purtătorul de cuvânt al comitetului de organizare, le-a cerut fanilor-gazdă să încurajeze singura naţională africană rămasă în cursă.

Kingson, portarul-pastor

Pentru a ilustra cât mai convingător acest ataşament total al întregului continent faţă de ghanezi, Congresul Naţional African, cel mai important for politic, a cerut oficial ca fiecare ţară să susţină inclusiv mediatic Ghana, iar purtătorul de cuvânt al Comitetului de Organizare, Jermaine Craig, a anunţat că, de acum înainte, Kewin Prince Boateng şi colegii lui nu vor mai fi încurajaţi sub titulatura de "Stelele negre", ci de "BaGhana, Ba- Ghana", aluzie la sintagma cu care sud-africanii îşi alintă naţionala – "Bafana, Bafana".

Vestiarul ghanez se transformă, în pauza meciurilor şi după încheierea jocurilor, într-o adevărată biserică. Credinţa a reuşit să-i unească pe toţi. Responsabilul cu buna organizare a momentului de rugăciune este portarul Richard Kingson, cel care, după nouă ani petrecuţi în campionatul Turciei, a primit şi cetăţenia acestui stat, sub numele de Faruk Gursoy.

Kingson nu a mai prins echipa de când a ajuns în Anglia, plimbându-se când pe la Birmingham, când pe la Wigan. Kingson nu s-a sfiit, după victoria cu SUA, când la vestiare a sosit şi preşedintele Ghanei, John Atta Mills, să-l aşeze în genunchi, pentru a se ruga alături de jucători, iar şeful statului s-a conformat pe loc.

Promisiunea lui Appiah

"Vom ajunge în semifinale. Dumnezeu ne va ajuta. Simt asta", a spus portarul-pastor (ghanezii sunt fie creştini evanghelici, fie musulmani). Iar cel mai titrat nume din lot, Stephen Appiah, care a fost mai mult accidentat, nu are dubii: "Africa va avea echipă în semifinale".

ÎNCREDERE

Muslera a pus pariu că nu va primi gol

După 40 de ani, naţionala Uruguayului ajunge din nou într-un "sfert" de finală la un Campionat Mondial. Cu un adversar precum Ghana, porţile semifinalelor par deschise pentru selecţionata pregătită de Oscar Tabarez, mai ales că Diego Forlan şi Luis Suarez, atacanţi care pot străpunge orice apărare, sunt în mare formă.

Celeştii s-au despărţit de gazdele din Kimberley nu înainte de a le promite ceea ce niciodată nimeni nu ar fi visat în această micuţă localitate: ajutor pentru crearea unei echipe de fotbal (antrenori, echipament şi bani).

Tabarez are o singură supărare, dată de forfaitul celui mai bun fundaş al său, Diego Godin, a cărui problemă musculară nu a fost încă rezolvată. Godin i-a rugat pe ceilalţi trei Diego din lot, Forlan, Perez şi Lugano, să-i facă drept cadou, pentru a mai putea evolua şi el măcar un meci la acest turneu final, calificarea în semifinale.

Portarul Fernando Muslera a şi pus pariu cu Luis Suarez şi cu Jorge Fucile că nu va primi gol şi că Uruguay va câştiga cu 1-0, prin golul lui Forlan din a doua repriză. Colegii s-au amuzat pe seama calităţilor de prezicător ale jucătorului de la Lazio şi, la rândul lor, au decis ca, în cazul în care se va adeveri pronosticul, să-i dăruiască o excursie.

"Pentru a ajunge în semifinale aş juca şi într-un picior.“,
KEVIN PRINCE BOATENG, mijlocaş în naţionala Ghanei


GOLGHETERI

4 goluri: Higuain (Argentina), Vittek (Slovacia), D. Villa (Spania);
3 goluri
: L. Suarez (Uruguay), A. Gyan (Ghana), Donovan (SUA), T. Müller (Germania), L. Fabiano (Brazilia)

"SFERTURI"

PROGRAM

  • AZI

OLANDA – BRAZILIA
Ora 17.00
, TVR 1

URUGUAY – GHANA
Ora 21.30
, TVR 1

  • MÂINE

GERMANIA – ARGENTINA
Ora 17.00
, TVR 1

PARAGUAY – SPANIA
Ora 21.30
, TVR 1