Ghana a ratat aseară ocazia să devină prima echipă africană ajunsă în semifinalele Cupei Mondiale de fotbal. În sferturile de finală, uruguayenii le-au venit de hac "stelelor negre", după două reprize de prelungiri şi lovituri de departajare.

La Johannesburg, meciul, care a avut ritm şi dramatism, s-a încheiat nedecis după 90 de minute, scor 1-1, iar la loteria penalty-urilor, sud-americanii au tras "lozul" câştigător (au ratat Mensah şi Adiyiah, pentru Ghana, respectiv Maximiliano Pereira – pentru Uruguay).

Cele două formaţii şi-au împărţit perioadele de dominare. Ghanezii şi-au impus punctul de vedere în prima repriză, în care chiar şi-au făcut de cap în careul sudamericanilor. Gyan, Muntari şi Boateng au irosit câteva mari ocazii de a deschide scorul, dar problema a fost rezolvată de Sulley Ali Muntari. Înainte de pauză, jucătorul a prins un "torpilă" de la 35 de metri, surprinzându-l pe portarul Nestor Muslera, care avea să se revanşeze la penalty- uri.

De la vestiare, sud-americanii au ieşit mai porniţi, iar Diego Forlan i-a readus la viaţă cu un gol direct din lovitură liberă. Luis Suarez a avut şansa să ducă Uruguayul în avantaj, după o centrare perfectă perfectă a lui Diego Forlan, dar a ratat de puţin ţinta.

Partida se putea decide la ultima fază din cea de-a doua repriză de prelungiri, când Suarez a făcut henţ pe linia porţii şi a fost eliminat, iar Ghana a primit penalty. De la punctul cu var, Gyan a tras în bară, iar învingătoarea s-a decis la loviturile de departajare.

În semifinale, marţi, pe arena "Green Point", Uruguay va da peste Olanda, de la ora 21.30.

Sferturi de finală

Uruguay – Ghana 1-1, 4-2 după loviturile de departajare
Forlan (55) / Muntari (45)

Uruguay: Muslera 5 – M. Pereira 6, Lugano 7 (38, Scotti 6), Victorino 6, Fucile 6, A. Fernandez 6 (46, Lodeiro 4), D. Perez 6, E. Arevalo 5, Cavani 4 (76, Abreu 6), D. Forlan 8, L. Suarez 8. Antrenor: Oscar Tabarez.

Ghana: Kingston 7 – Pantsil 6, Vorsah 7, Mensah 7, Sarpei 6, Annan 6, Inkoom 7 (74, Appiah 6), K. Asamoah 7, K.P. Boateng 6, Muntari 8 (88, Adiyiah 6), A. Gyan 7. Antrenor: Milovan Rajevac.

Arbitri: O. Benquerenca (Portugalia) 7 – J. Cardinal (Portugalia) 7, B. Miranda (Portugalia) 7; Eliminat: Suarez (120).
Stadion: "Soccer City" – Johannesburg; Spectatori: 84.017.