Brazilia, una dintre marile favorite la cucerirea titlului mondial, a părăsit competiţia ieri, după ce a fost învinsă în sferturile de finală de Olanda, cu scorul de 2-1. Meciul de la Port Elizabeth a fost unul dintre cele mai spectaculoase şi mai încinse de la această ediţie a Cupei Mondiale.

Olanda a reuşit astfel să se răzbune pentru înfrângerile de la ediţiile din 1994 (2-3 în "sferturi") şi 1998 (2-4 după loviturile de departajare, în semifinale). Batavii nu mai învinseseră Brazilia la Mondial de la ediţia din 1974 (scor 2-0). Necunoscutul Bert Van Marwijk, selecţionerul "Portocalei Mecanice", a reuşit să ajungă la un palmares incredibil: 24 de meciuri consecutive fără înfrângere!

Olanda n-a contat în prima repriză

Echipa lui Carlos Dunga a început în forţă. Robinho a marcat, dar golul i-a fost anulat pe motiv de ofsaid. Formaţia "carioca" n-a ridicat piciorul de pe acceleraţie şi a deschis scorul prin acelaşi Robinho, în minutul 10. A fost o fază de curtea şcolii. Felipe Melo a pasat pe un culoar prin centrul apărării batavilor, iar Robinho, apărut de nicăieri, l-a executat fără emoţii pe Stekelenburg.

Andre Ooijer, fundaşul care a lăsat acel culoar imens la golul sud-americanilor, are scuza că a intrat în meci nepregătit, deoarece titularul Mathjisen s-a accidentat la încălzire şi n-a mai putut fi folosit.

Sud-americanii păreau singuri pe teren. Kaka a prins un şut fabulos, dar Martin Stekelenburg a reuşit poate cea mai frumoasă intervenţie a unui portar la acest turneu final, scoţând mingea din vinclu. Acelaşi Kaka a solicitat şi o lovitură de pedeapsă, după un contact în careu cu Nigel de Jong.

"Piticul" Sneijder le-a dat gol cu capul

În repriza secundă, soarta meciului s-a întors cu 180 de grade. Echipa lui Dunga s-a "tăiat" inexplicabil, iar Olanda n-a aşteptat prea mult invitaţia la glorie. Felipe Melo s-a transformat în "killerul" speranţelor brazilienilor. În minutul 53, Sneijder a trimis o centrare şutată în centrul careului, iar Felipe Melo a deviat îndeajuns încât să-şi păcălească propriul portar.

Acelaşi Wesley Sneijder, unul dintre cei mai scunzi jucători de pe teren, cu o înălţime de numai 1,70 metri, a marcat golul decisiv cu o lovitură de cap, din mijlocul careului.

Brazilia n-a mai fost capabilă de reacţie, elevii lui Dunga pierzându-şi definitiv capul. "Oaia neagră" Felipe Melo a comis-o din nou, la cinci minute după ce "Portocala Mecanică" îşi asigurase avantaj pe tabelă. Melo l-a atacat sălbatic pe Arjen Robben şi a fost eliminat corect.

Batavii s-au jucat pe final cu nervii propriilor fani, ratând ocazie după ocazie şi refuzând parcă să-şi umilească adversarul care nu mai era capabil de reacţie. Robin van Persie, Dirk Kuyt, Sneijder, Robben şi, mai ales, Huntelaar au ratat ocazii rarisime. Ultimul s-a oprit inexplicabil, deşi se afla faţă în faţă cu portarul Julio Cesar!

Cvintupla campioană mondială n-a găsit puterea să profite de aceste cadouri ale olandezilor, fiind incapabili să-şi creeze măcar o ocazie demnă de luat în seamă.

Sferturi de finală

Olanda – Brazilia 2-1
F. Melo (53 – autogol), Sneijder (68) / Robinho (10)

Olanda: Stekelenburg 7 – Van der Wiel 6, Heitinga 6, Ooijer 5, Van Bronckhorst 6, Van Bommel 6, De Jong 6, Robben 7, Sneijder 8, Kuyt 6, Van Persie 6 (85, Huntelaar). Antrenor: Bert van Marwijk.

Brazilia: J. Cesar 5 – Maicon 5, Lucio 4, Juan 4, Bastos 4 (62, Gilberto 4), Melo 3, G. Silva 4, D. Alves 6, Kaka 5, Robinho 7, L. Fabiano 5 (77, Nilmar). Antrenor: Carlos Dunga.

Arbitrii: Y. Nishimura 5 – T. Sagara 6 (ambii din Japonia), J. H. Sang 6 (Coreea de Sud); Eliminat: F. Melo (73).
Stadion
: "Nelson Mandela Bay" – Port Elizabeth; Spectatori: 40.186.