„Clujul are un farmec aparte”

„Clujul are un farmec aparte”

Cristian Dulca, antrenor la „U” Cluj, "cea mai iubită echipă din Ardeal", se alătură campaniei „Oraşul de vis”.

Cristian Alexandru Dulca are 37 de ani şi spune că n-ar da urbea de pe Someş pe niciun alt oraş din lume. A jucat fotbal până la nivelul echipei naţionale, iar acum, din postura de antrenor principal, vrea să readucă "cea mai iubită echipă din Ardeal", după cum o numeşte pe "U" Cluj, pe prima scenă a fotbalului românesc.

Tehnicianul echipei „U” e îndrăgostit de Cluj, despre care vorbeşte la superlativ. Cristi Dulca îşi aminteşte de copilăria în oraşul de pe Someş şi spune că lumea şi oraşul s-au schimbat foarte mult în ultimii 30 de ani.

EVZ: Cristi, cum a fost copilăria ta în Cluj-Napoca? Cristian Dulca: Copilăria mea a fost o competiţie permanentă, o joacă totală. Băteam mingea de dimineaţa până seara. Găseam însă timp şi pentru alte activităţi. Dar fotbalul ne „mânca” cea mai mare parte a timpului.

Am avut şi avantajul că înainte nu existau atât de multe maşini, iar drumurile nu erau asfaltate. În orice caz, făceam cu totul altceva decât copiii din ziua de astăzi. La noi, copilăria se prelungea până spre 16 ani!

Cum erau locuitorii din Cluj pe vremea copilăriei tale şi cum îi vezi astăzi? Înainte, oamenii nu erau atât de ocupaţi. Era o ordine în toate. Lumea, viaţa erau mai simple. Acum, totul este dat peste cap, pentru că vrem mai mult, vrem mai bine. Oamenii sunt agitaţi, ocupaţi şi aleargă după o slujbă în plus, după bani.

Dacă ai fi ghid, ce i-ai recomanda unui turist? Sunt atât de multe de văzut aici! În primul rând, sunt muzeele. Apoi, poţi face o vizită în Grădina Botanică, renumită în Europa. Centrul este superb. La fel, Universitatea, chiar şi zonele limitrofe.

Ce consideri că-i lipseşte? Cred că o infrastructură adevărată. Au început să lucreze la centurile Clujului, dar oraşul tot e aglomerat. Ar trebui aerisit, din punct de vedere al traficului, pentru că altfel ne sufocăm.

Dacă ar fi să alegi un lucru care nu-ţi place, care ar fi acela? Nu îmi place aglomeraţia. E din ce în ce mai greu să te descurci prin oraş. Aici ar trebui făcut ceva. În rest, garantează Cristi Dulca, în Cluj nu vă veţi plictisi.

Prin ce se remarcă oraşul? Aici ai de toate. Poţi merge la teatru, la operă sau te poţi plimba liniştit prin parcuri. Cluj-Napoca s-a schimbat. Este un oraş curat, s-au păstrat zonele de tradiţie, care atrag în acelaşi timp. Clujul are farmecul său. Trebuie doar să trăieşti aici pentru a-l simţi.

Şi, totuşi, are o particularitate?

În primul rând, este un oraş ardelenesc! E un oraş mare, printre cele mai mari din România. Are cea mai iubită echipă de fotbal din Ardeal, „Universitatea”. Clujul se remarcă prin personalităţile pe care le-a dat şi le dă în continuare. E un oraş prosper, în care vin oamenii să investească.

Ce nu prea ştie omul despre Cluj? Aici m-aţi încurcat. Chiar nu ştiu. Clujul, să ştiţi, nu prea are secrete.

Care sunt cele mai potrivite cuvinte pentru a descrie oraşul? Este curat, plin de viaţă şi frumos!

„Vă garantez în Cluj nu vă veţi plictisi!“ CRISTIAN DULCA

Locul al doilea în topul popularităţii

Din prima zi a campaniei, Cluj-Napoca s-a aflat în rândul celor mai populare oraşe. A fost lider al topului, după care a fost întrecut de Braşov, care are acum 7.094 voturi de popularitate. Clujul se menţine pe poziţia secundă, cu aproape 2.000 de voturi.

În competiţia „Oraşul de vis” participă cele mai mari 15 municipii din România, după numărul de locuitori: Arad, Bacău, Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti.

Aceasta se desfăşoară pe site-ul www.evz.ro, iar scopul este de a stabili oraşul în care este cel mai bine să trăieşti.

Ce note merită Clujul?

Campania, unică în mass-media din România, oferă interactivitate maximă. Alături de comentarii şi fotografii, cititorii pot evalua singuri oraşele, în funcţie de şapte criterii: Infrastructură, Administraţie, Mediu, Sănătate, Cultură şi educaţie, Siguranţă şi Dezvoltare economică.

  • Până în acest moment, Cluj-Napoca are cea mai mică medie la Administraţie (5,65), iar cea mai mare - la Cultură şi educaţie (6,59). Această evaluare valorează 25% din nota finală.
  • Se pot acorda şi voturi de popularitate. Acestea vor conta cel mai mult în topul realizat la încheierea campaniei (50% din ponderea notelor).
  • Cititorii pot trimite fotografii din oraşele participante în competiţie pe adresa de e-mail orasuldevis@evz.ro. Acestea vor fi publicate în fotoreportaje actualizate zilnic, în funcţie de imaginile primite. 

Ne puteți urmări și pe Google News