Ciuma revine

Ciuma, boala care a devastat Europa medievala, reapare in intreaga lume, reprezentand un pericol tot mai mare, desi inca ignorat.

Avertismentul a fost lansat ieri de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Liverpool, releva Reuters. Potrivit ecologului Michael Begon, ciuma, care a facut anual intre 100 si 200 de victime in ultimii 20 de ani, a aparut in tari in care pana acum nu fusese semnalata, iar acum se propaga in Africa.

Specialistii au amintit ca bacteria Yersinia pestis care genereaza ciuma bubonica, dar si ciuma pneumonica, se raspandeste de la o persoana la alta prin stranut sau prin tuse.

„Desi numarul cazurilor de ciuma la om este relativ scazut, ar fi o greseala sa trecem cu vederea pericolul pe care il reprezinta aceasta pentru umanitate. Aceasta pentru ca se raspandeste imediat, parcursul clinic al bolii este rapid, iar rata de mortalitate este mare, daca nu este tratata”, au precizat cercetatorii intr-un articol aparut in publicatia „PloS Medicine”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expertii au atentionat ca rozatoarele reprezinta vectorul pentru transmiterea acestei boli, iar acestea sunt imposibil de eradicat. Organizatia Mondiala a Sanatatii raporteaza, anual, la nivel mondial, intre 1.000 si 3.000 de cazuri de ciuma.