Evenimentul Zilei > Economie > Cîțu face revoluție la ANAF. Ce pățesc inspectorii fiscali!
Cîțu face revoluție la ANAF. Ce pățesc inspectorii fiscali!

Cîțu face revoluție la ANAF. Ce pățesc inspectorii fiscali!

Schimbări importante la ANAF, demarate de ministrul Finanțelor Publice.

Florin Cîțu anunță că Agenția Națională de Administrare Fiscală va avea o nouă structură, ce urmează a fi prezentată în câteva zile.

Se introduce „un Departament de analiză de risc total independent. Acesta nu o să mai fie populat cu inspectori fiscali, ci cu statisticieni. Vrem să scoatem subiectivismul din analiza de risc”, anunță ministrul Finanțelor. Cu alte cuvinte, MFP dorește la ANAF specialiști doar pe statistică, oameni care se vor uita pe indicatori.

Ce se întâmplă cu inspectorii ANAF? Aceștia vor fi orientați în activitatea de control în funcție de rezultatele analizelor de risc. Adică, anunță noua șefă a ANAF, Mirela Călugăreanu, „acțiunile ANAF vor fi direcționate în funcție de analizele de risc! Nu vor mai fi controlați decât contribuabilii care prezintă risc fiscal”.

„Este necesară înființarea direcției generale de analiză de risc la nivelul ANAF, care are rolul de a defini un profil standard de risc al contribuabilului. Acest element reprezintă cheia reformării administrației fiscale din România”, afirmă Mirela Călugăreanu, într-o conferință de presă comună cu ministrul Florin Cîțu.

Astfel, în funcție de profilul de risc al fiecărei firme, „organele fiscale vor acționa gradual, aplicând întâi măsura notificării contribuabilului în legătură cu posibile diferențe de impozite și taxe”. După această notificare urmează o alta, „de mediere. În funcție de feedback-ul pe care îl primim de la contribuabil și de modul în care acesta alege să se conformeze urmează sau nu controale inopinate sau inspecții fiscale parțiale și inspecții fiscale generale”, a explicat șefa ANAF, Mirela Călugăreanu.