Circul din Liga I s-a vândut la un preţ nesperat de mare

Circul din Liga I s-a vândut la un preţ nesperat de mare

Consorţiul RCS&RDS a cumpărat ieri cele şase pachete de meciuri din prima divizie cu 55,8 milioane de euro. Canalele Digi Sport vor transmite şapte meciuri pe fiecare etapă timp de trei ani.

Circul din jurul vânzării drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I pentru următoarele trei sezoane a luat sfârşit ieri, când Mitică Dragomir, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal, a anunţat mândru nevoie mare că a vândut şi ultimele şase pachete. Acestea au fost achiziţionate contra sumei de 55,8 milioane de euro (45 de milioane de euro plus TVA) de compania RCS&RDS, astfel că şapte meciuri din fiecare etapă din următorii trei ani vor fi transmise în direct de canalele Digi Sport 1 şi Digi Sport 2.

Preţul total obţinut de "Corleone" pentru campionatul intern a fost aproape identic cu cel din contractul anterior: 101.184.000 de euro. Această tranzacţie i-a salvat scaunul lui Mitică Dragomir, care fusese ameninţat voalat de patroni că ar putea fi îndepărtat dacă n-ar fi scos un preţ bun la comercializarea drepturilor tv. După prima licitaţie, desfăşurată pe 4 aprilie, Dragomir obţinuse un total de 36,6 milioane de euro pentru pachetele 1,2 şi 8. Televiziunile care au cumpărat pachete au şi dreptul exclusiv asupra rezumatului partidelor pe care le transmit.

"Aveam nevoie de aceşti bani ca de aer"

Ne puteți urmări și pe Google News

"A fost un real succes. Eu sunt încăpăţânat, am ţinut de preţuri şi am crescut suma totală la peste 100 de milioane de euro cu TVA inclus. Cluburile primesc în plus o sumă mare de tot, de ordinul milioanelor de euro, datorită acestor negocieri. Menirea noastră este să ajutăm cluburile. Opţiunile 1 şi 2 vor fi transmise în format HD", s-a lăudat "Corleone" după tranzacţia de ieri.

"Aveam nevoie de banii din drepturile tv ca de aer", a recunoscut Dinu Gheorghe, preşedintele Rapidului. Dragomir a fost însă şi criticat că s-a grăbit să facă afacerea.

"Dacă se mai aştepta un pic cred că se creştea suma. Fiecare din televiziunile respective au investit foarte mult, ce-ar fi făcut cu investiţiile lor dacă nu plăteau preţul solicitat? E logic. Suntem în piaţă, eu am spus din start că se va obţine un preţ bun. Niciodată nu am fost alertat de faptul că drepturile TV nu vor fi vândute. Când e vorba de cerere şi ofertă trebuie să speculezi, aşa e într-o economie de piaţă. Dacă vinzi la prima mână când ai nevoie de bani, pierzi. Dacă aştepţi, câştigi. Trebuie să recunoaştem însă că suma nu este realistă, având în vedere calitatea fotbalului care se joacă la noi", a completat Adrian Porumboiu, patronul grupării FC Vaslui.

Ţintarul viitoarei ediţii a Ligii I va fi stabilit pe 7 iulie, a doua zi după returul barajului dintre Voinţa Sibiu şi Săgeata Năvodari pentru ultimul loc din primul eşalon.

"De acum nu vom mai avea datorii la jucători. Situaţia drepturilor tv a fost un stres pentru noi“ IOAN HOROBA, preşedinte Gaz Metan Mediaş

3,5 milioane de euro va încasa în următorii trei ani campioana României din drepturile tv. Formaţiile care vor retrograda vor primi suma minimă, de aproximativ 800.000 de euro pe sezon.