Amatorii de ciocolata manifesta aceleasi activitati cerebrale in momentul in care vad sau consuma produsele favorite intocmai ca dependentii de droguri.
La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Universitatea Oxford, citati de cotidianul britanic „Daily Telegraph”. Profesorii Edmund Rolls si Ciara McCabe, de la Departamentul de psihologie experimentala, afirma ca au realizat primul studiu care arata diferentele aparute la nivel cerebral intre cei care tanjesc dupa un anumit produs si cei care sunt indiferenti la acesta. Cercetarea a fost realizata pe doua esantioane alcatuite fiecare din opt femei dependente de ciocolata, respectiv indiferente la aceasta.
Cu ajutorul rezonantei magnetice functionale, specialistii au descoperit ca, in momentul in care vad sau mananca ciocolata, impatimitii prezinta activitati intense in zonele cortexului implicate in producerea senzatiilor de placere, formarii tabieturilor si dependentei de droguri.
Totodata, specialistii de la Oxford au stabilit ca asocierea dintre vederea ciocolatei si gustul acesteia da nastere unui raspuns mai puternic decat daca fiecare analizator (vizual, respectiv gustativ) este stimulat separat. In aceste conditii, cercetatorii britanici sustin ca o solutie pentru cei care vor sa tina regim ar fi sa nu priveasca produsul pe care il mananca - de pilda, sa ia masa pe intuneric.
„A intelege diferentele dintre raspunsurile la nivel cerebral la mancaruri apetisante ajuta la intelegerea mecanismelor care determina placerea consumarii respectivelor produse”, a declarat profesorul Edmund Rolls.