CINEMA: Dragoste de spion

CINEMA: Dragoste de spion

Julia Roberts și Clive Owen se strecoară printre minciuni, într-o relație neconvențională, în filmul „Duplicitate”.

După succesul înregistrat cu pelicula „Closer”, producătorii de la Hollywood s-au gândit să mai încerce o dată readucerea pe marele ecran a cuplului Clive Owen-Julia Roberts, în filmul „Duplicitate”, regizat de Tony Gilroy.

De această dată, Julia Roberts şi Clive Owen interpretează doi spioni: Claire Stenwick, fost agent CIA, și Ray Koval, care a lucrat pentru agenția MI6. Filmul începe în prezent şi ne readuce în trecut, prin câteva flash back-uri.

Hoții de frumusețe

În urmă cu cinci ani, Claire și Ray renunțaseră să mai fie agenţi, pentru a se dedica spionajului industrial. Miza din prezent este o formulă a unui produs de frumuseţe ce ar putea aduce venituri imense celui care intră în posesia ei. Lucrurile ar fi banale dacă cei doi nu ar lucra pentru companii diferite.

Cum nici măcar în domeniul spionajului salariile nu sunt prea mari, spionii au geniala idee să fure formula. Numai că au o mică problemă: nu-şi spun niciodată adevărul și omit să declare lucrurile esențiale. Acţiunea filmului este un adevărat maraton în timp şi spaţiu. Se derulează înainte şi înapoi şi se plimbă prin cele mai diverse colţuri ale lumii: Roma, Londra, Miami şi New York.

Mincinoșii

În ciuda aşteptărilor evidente ale producătorilor, Owen şi Roberts nu mai sunt atât de fermecători în ipostaza de cuplu. Nu au fost capabili să răspândească magia dragostei în „Closer” şi nu o fac prea strălucit nici în „Duplicitate”. Asta în ciuda faptului că ideea de la care a pornit regizorul şi scenaristul Gilroy părea destul de intrigantă: ce se întâmplă atunci când doi mincinoşi de profesie se îndrăgostesc? Poate supravieţui dragostea complicatului joc al secretelor și al minciunilor?

Aproximativ două ore cât durează filmul, personajele interpretate de Julia şi Clive nu fac altceva decât să se înşele reciproc, de unde şi titlul filmului, „Duplicitate”. Singura regulă pe care se bazează relaţia lor este neîncrederea: „S-ar fi schimbat situaţia dacă ţi-aş fi spus că te iubesc?”, întreabă Claire. „Dacă mi-ai fi spus, sau dacă te-aş fi crezut?”, îi răspunde sarcastic Ray.

Scenariu reușit

Acţiunea filmului este condimentată de rolurile pe care le fac Tom Wilkinson şi Paul Giamatti, care îi interpretează pe patronii celor doi spioni.

Dacă dragostea dintre cei doi spioni nu reușește să convingă, scenariul este, în schimb, destul de reuşit. Lui Gilroy, care a fost nominalizat la Oscar pentru „Michael Clayton”, îi datorăm şi trilogia lui Bourne: „The Bourne Identity”, „The Bourne Supremacy” şi „The Bourne Ultimatum”. Se pare că tot de aici i-a venit ideea unui nou film cu spioni.

Ne puteți urmări și pe Google News