PDL-iştii noi şi vechi pun tunurile pe guvern: Cristian Preda îi cere premierului demisia, iar Sever Voinescu, împreună cu vicepreşedintele Ioan Oltean, pledează pentru "remaniere urgentă".
Emil Boc ar trebui să-şi caute alt job decât cel de premier. Afirmaţia îi aparţine europarlamentarului PDL, profesor de ştiinţe politice, Cristian Preda. Acesta mai consideră că miniştrii Videanu, Blaga şi Berceanu sunt lipsiţi de credibilitate.
Preda a remarcat că Elena Udrea a fost singurul ministru care a răspuns atunci când, la întâlnirea de la Snagov, guvernul a fost criticat de preşedintele Băsescu. În afară de demisia lui Boc, Preda mai susţine şi "negocierea unei noi formule de guvernare".
Europarlamentarul PDL a spus că se teme de repetarea unui scenariu în care premierul se agaţă de funcţie, deşi i se cere să plece. "Nu vă ascund că mă tem de un scenariu de genul Radu Vasile sau Călin Popescu-Tăriceanu: de un prim-ministru care e atât de sigur pe sine că nu mai vrea să plece. De la un punct încolo li s-a părut că sunt genii neînţelese, care trebuie să rămână cu orice preţ la guvernare", a afirmat într- un interviu pentru "România liberă". Întrebat dacă ar demisiona în cazul în care ar fi în locul lui Emil Boc, el a răspuns: "Sigur că da. Eram deja în căutarea unui job".
Tripleta BVB, fără credibilitate
Cristian Preda nu crede că guvernul este condus de la Palatul Cotroceni şi remarcă relaţia tensionată dintre preşedinte şi executiv.
În opinia sa, problema vine de la faptul că "între guvern şi partid nu mai există încredere". El şi-a argumentat afirmaţia reamintind episodul în care a propus anumite modificări la statutul PDL. "Un partid nu trăieşte prin mica oligarhie care e instalată la vârf. Ne-au râs în nas, în frunte cu Emil Boc, şi ne-au tocat toate amendamentele prin care încercam să dăm o altă faţă partidului". Întrebat dacă Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga ar trebui să facă un pas înapoi, Cristian Preda răspunde: "Sunt, cum am spus, oameni cu autoritate, dar fără credibilitate".
O altă chestiune ridicată de europarlamentarul Cristian Preda este cea referitoare la fragilitatea guvernului. "Un guvern atât de fragil care depinde de doi actori mărunţi, cum sunt UDMR şi UNPR, nu poate să reziste", remarcă Preda. El consideră că "soluţia în acest moment este negocierea unei noi formule de guvernare".
Presiuni pentru remaniere
Deputatul PDL Sever Voinescu, un alt reprezentant al gărzii noi din partid, este şi el de părere că "e nevoie de regândirea relaţiei dintre guvern şi partid". "PDL nu poate să rămână în umbra tăcută a guvernului", a afirmat Voinescu, care s-a declarat pentru "o remaniere urgentă". "În mod evident, guvernul actual are un deficit mare de credibilitate", crede şi Raluca Turcan, deputat PDL. Ea solicită executivului ca "până la începutul lunii septembrie, să demonstreze dacă este capabil să-şi respecte angajamentele asumate", în caz contrar fiind necesară schimbarea premierului şi a unor miniştri.
Declaraţii critice la adresa guvernului a făcut şi Sulfina Barbu, fost ministru al mediului. "Există o problemă de credibilitate la nivelul partidului vizavi de guvern, şi acest lucru ţine strict de activitatea guvernamentală", a spus Barbu. Ea a adăugat că va solicita în PDL "să se facă o analiză foarte serioasă după ce se vor linişti problemele de inundaţii". Tot pentru remaniere a pledat şi Ioan Oltean, el fiind însă unul dintre liderii vechi, criticaţi de aripa nouă.
"Sunt nemulţumit că nu s-a făcut remanierea, o aşteptăm în toamnă dacă lucrurile nu merg bine", a declarat Oltean care a apreciat că "premierul şi miniştrii s-au dus în teritoriu relativ târziu".