Cine sunt parlamentarii care pierd bani prin tăierea pensiilor

Cine sunt parlamentarii care pierd bani prin tăierea pensiilor

Tăierea pensiilor speciale, care se vor recalcula până la finalul acestei luni, nu va atinge nici o zecime dintre parlamentarii actuali.

Tăierea pensiilor speciale, care se vor recalcula până la finalul acestei luni, nu va atinge nici o zecime dintre parlamentarii actuali.

Sumele pe care le pierd cei care puteau cumula indemnizaţia de parlamentar cu pensia de lux sunt însă consistente.

Pe lista aleşilor afectaţi de măsurile guvernului Boc intră, spre exemplu, Sergiu Nicolaescu. Între foştii parlamentari ieşiţi la pensie se numără Răzvan Theodorescu, Adrian Păunescu sau Gheorghe Funar.

Veniturile acestora vor fi recalculate în 30 de zile după ce normele de aplicare au fost publicate, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial. Sergiu Nicolescu, primul în topul pensionarilor din Senat

După modificările făcute, tot de parlamentari, în 2008, pensile aleşilor au reprezentat 80% din indemnizaţia pe ultima lună - 6.994 de lei, plus avantajele unei eventuale funcţii în parlament şi ale numărului de mandate încheiate.

Astfel, pentru cei pensionaţi până acum, acest venit ajunge, în general, la 3.357 de lei lunar după un mandat încheiat 4.476 după două şi 5.595 după trei.

Potrivit unei statistici oficiale date publicităţii în luna aprilie, patru senatori din actualul legislativ beneficiază de pensii de parlamentar, cumulându-le ast fel cu indemnizaţia.

Cel mai câştigat a fost până acum Sergiu Nicolaescu (PSD), care, după patru mandate, ajunsese la o pensie de 50.671 de lei pe an. Cu un singur mandat complet, senatorul Avram Crăciun (PSD) încasa, potrivit propriei declaraţii de avere, 22.800 de lei pe an, iar colegul său, Gheorghe Balan (PSD), după două mandate - 25.000 de lei pe an. Pe lista de la Senat a aleşilor pensionaţi cu privilegiile de parlamentar figurează şi Radu F. Alexandru (PDL).

Ţopescu şi Iordănescu îşi păstrează pensiile

Alţi şapte senatori cumulează indemnizaţia cu pensii de vechime sau alte forme de pensii speciale. Unii au ieşit mai câştigaţi cu pensia de foşti militari sau diplomaţi.

Aflaţi la primul mandat, Anghel Iordănescu (UNPR), Cristian Ţopescu (PNL) sau Nicolae Dobra (PDL) iau pensii militare, pe care le vor mai putea păstra, în cuantumul actual, încă vreo câteva luni, până la recalculare.

Astfel, dacă Iordănescu încasează 32.820 de lei pe an, Ţopescu ia 30.000 de lei pe an, iar Dobra 50.000 de lei pe an.

Cu trei mandate anterioare, Teodor Meleşcanu (PNL) a preferat şi el pensia de diplomat - 51.500 pe an - în locul celei de parlamentar. Între foştii aleşi ieşiţi la pensie se numără de asemenea Theodorescu, Funar, Păunescu.

Nicolae Văcăroiu care ar putea primi, ca fost preşedinte al Senatului, o pensie de 7.644 de lei pe lună, a preferat să încaseze indemnizaţia de câteva ori mai mare de la Curtea de Conturi.

Jipa, campioană la Cameră

La Camera Deputaţilor, statisticile arată că 17 aleşi cumulează indemnizaţia cu pensiile speciale. Nu toţi au optat însă pentru pensii de parlamentar. În funcţie de numărul de mandate anterioare, pensiile aleşilor variază între 18.500 de lei pe an (Ştefan Buciuta, minorităţi - 1 mandat) la 90.812 lei pe an (Rudandra Jipa, PSD - 2 mandate).

În topul de la Camera Deputaţilor, Jipa este urmată de Aurel Vainer (minorităţi - 1 mandat) - cu 55.700 de lei pe an şi de Gheorghe Ana (PDL - 2 mandate) - cu 32.500 de lei pe an.

Potrivit noilor norme publicate joi în Monitorul Oficial, pensiile aleşilor se vor recalcula în funcţie de contribuţia lunară la bugetul de asigurări sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News