Evenimentul Zilei > International > Cine este Katherine Tai, viitorul reprezentant comercial al administrației Biden
Cine este Katherine Tai, viitorul reprezentant comercial al administrației Biden

Cine este Katherine Tai, viitorul reprezentant comercial al administrației Biden

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia). Katherine Tai va prelua frâiele politicii comerciale americane sub administrația Biden, iar cunoștințele sale aprofundate despre China vor fi un atu esențial în încercarea de a dezamorsa conflictele dintre cele două puteri economice.

Katherine Tai, care îl va înlocui pe Robert Lighthizer în calitate de influent reprezentant comercial, este familiarizată cu ministerul care o așteaptă: ea a apărat Statele Unite la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) din cauza dezacordurilor cu privire la China timp de șapte ani, sub administrația Obama.

Licenţiată a universităților Yale și Harvard, ea a mers de asemenea pe holurile Camerei Reprezentanților, unde a fost avocat comercial pentru o comisie de specialitate (Ways and means committee). Așa că ea cunoaşte foarte bine dificultățile adoptării unei legi într-un Congres divizat, cum va fi probabil cazul sub Biden.

De asemenea, a jucat un rol-cheie în dezvoltarea noului Acord de liber schimb nord-american cu Canada și Mexicul (USMCA), care i-a adus o recomandare lui Joe Biden pentru USTR de către oficiali aleși din ambele părți, impresionați de munca sa, relatează presa americană.

Cu alegerea unei femei de origine taiwaneză, Joe Biden continuă să plaseze femei și oameni din minorități în funcții-cheie în guvernul său. Katherine Tai vorbește fluent mandarina și este prima generație a familiei sale care s-a născut în Statele Unite. Această avocată specializată în drept comercial este şi una dintre puținele personalități numite de Joe Biden care au o paletă largă de susținători.

După această numire, Katherine Tai a asigurat că va fi „o apărătoare a lucrătorilor americani”, subliniind că comerțul „nu este un scop în sine, este un mod de a crea mai multe speranțe și oportunități pentru oameni”.

Dar sprijinul democraților progresişti pentru Katherine Tai ar putea scădea pe măsură ce negocierile comerciale vor avansa, avertizează Bill Reinsch de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Rador

Traducerea: Rodezia Costea