Cine e "cocoşul" în casă: cum se negociază şefia

Cine e "cocoşul" în casă: cum se negociază şefia

Pentru ca partenerii să ia decizii de pe picior de egalitate, fiecare trebuie să ştie care îi sunt responsabilităţile şi atribuţiile. Lupta fără sens pentru supremaţie poate duce la despărţire.

Disputa pentru supremaţie este una din cele mai frecvente probleme întâlnite în viaţa de cuplu. Ambele părţi se ambalează când au de stabilit cine este vocea principală în relaţie. Bărbaţii spun că partenerele îşi doresc întotdeauna ultimul cuvânt, iar femeile cred că partenerii lor iau prea în serios titlul de "bărbat în casă".

Problemele nu se rezolvă de la sine

Sfatul psihologilor este de a nu vă alege partenerii de viaţă decât după o perioadă suficientă de timp, în care să vedeţi dacă, în situaţii conflictuale, puteţi ajunge la soluţii de mijloc.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Când se formează un cuplu, atenţie la compatibilitatea cu celălalt, la dispoziţia şi resursele ambilor parteneri de a face relaţia să fie armonioasă! Dati-vă timp de cunoaştere reală! Încercaţi să aflaţi motivele comportamentului dominat sau dominant ce se află în spatele acestei nevoi sau consecinţe. Dacă nu vă descurcaţi singuri, apelaţi la o persoană competentă. Nu lăsaţi lucrurile să se rezolve de la sine, pentru că acest lucru nu se va întâmpla şi se poate ajune la destrămarea cuplului", este sfatul psihologului Keren Rosner.

Şi totuşi, de ce ar exista un şef?

Stabilirea unei ierarhii în cuplu ascunde, de multe ori, un simplu orgoliu, însă situaţiile pot degenera, în special când comunicarea între cei doi este precară. Chiar dacă lupta s-a dat pentru renovarea sufrageriei, pentru reamenajarea podului casei sau pentru culoarea automobilului, conflictul continuă pe toate fronturile relaţiei de cuplu.

"Relaţie şubredă, încărcată de frustrări şi reproşuri"

Încercările permanente de a avea ultimul cuvânt duc la inhibarea dorinţelor celui care trebuie să cedeze. "Se ajunge la lipsa de exprimare a emoţiilor, refuzul de a împărtăşi cu celălalt trăirile şi la sentimentul de neînţelegere şi neacceptare. Devine o relaţie şubredă, încărcată de frustrări şi reproşuri mărturisite sau tacite", atenţionează psihologul.

COMPROMIS

Fiecare cu aria lui de responsabilităţi

Mentalităţile învechite ale unuia sau ale ambilor parteneri generează dispute la împărţirea responsabilităţilor în cuplu. Dacă femeia îşi asumă rolul dominant, masculinitatea bărbatului este lezată. Invers, partea feminină se va simţi nedreptăţită şi ignorată când bărbatul îşi asumă şefia.

De când normele sociale s-au schimbat, imaginea femeii casnice, cu şorţ de bucătărie şi înconjurată de copii, este văzută mai degrabă ca o fotografie de epocă, iar bărbaţii care stau acasă şi îngrijesc bebeluşi în concediu de paternitate nu mai sunt o raritate.

"Fiecare dintre cei doi trebuie să-şi definească o arie de activităţi în care este responsabil. Problema, până la urmă, ţine de educaţia socio – culturală privind normele de gen, iar membrii cuplului trebuie să fie în pas cu schimbările", arată psihologul Bogdana Bursuc.

"Daţi-vă timp de cunoaştere reală! Încercaţi să aflaţi motivele comportamentului dominat sau dominant ce se află în spatele acestei nevoi sau consecinţe. Nu lăsaţi lucrurile să se rezolve de la sine, pentru că se poate ajunge la destrămarea cuplului“. KEREN ROSNER, psiholog