Cine a dat tunul la Electroputere?

Cine a dat tunul la Electroputere?

Evenimentul zilei va expune elementele care formeaza puzzle-ul privatizarii uzinei din Craiova si implicatiile unei afaceri finalizate dupa sapte ani.

Fabrica de locomotive si echipamente electrice a fost vanduta pe o suma modesta, sustin specialistii, foarte tentante pentru investitori fiind si terenurile pe care societatea le detine in centrul capitalei oltene. In contractul de privatizare nu s-a specificat ca noul cumparator, sauditii de la Al Arrab, este obligat sa pastreze obiectul de activitate, "scapare" care a declansat o ancheta a Comisiei Europene, Romania riscand o amenda drastica din acest motiv. Cel care a interpretat rolul de "petitor" este renumitul Fathi Taher.

Va deveni Electroputere o forta in industria constructoare de motoare pentru locomotive  sau pe terenurile fabricii se vor ridica ansambluri rezidentiale ? Care este intersesul si cine vor fi beneficiarii ?

“Dupa sapte ani de agonie, vine extazul. Ce pot sa va spun? Cine mai investea atatia bani in Craiova?”, se intreaba retoric primarul Craiovei, Antonie Solomon.

”Ar fi un dezastru ca arabii sa desfiinteze Electroputere. Daca ar fi dupa mine, as muta uzina din centrul orasului, la o departare de 15 km pentru ca e sursa de poluare, iar pe cele 60 de hectare as construi locuinte si spatii comerciale”,  adauga acesta.

Primarul a mai precizat ca privatizarea Electroputere va aduce in vistieria primariei sase milioane de euro, care reprezinta datorii catre bugetul local. In plus, potrivit acestuia, se vor face in curand o mie de angajari in uzina producatoare de locomotive.

“Poate ca s-a vandut ieftin, dar pentru mine, ca primar, conteaza ca oamenii sa aibe locuri de munca si ca brand-ul Electroputere sa traiasca in continuare”, concluzioneaza edilul din Banie.

Perspective imobiliare in afacerea Electroputere

Pretul unui metru patrat din cele 60 de hectare cumparate de arabi este, acum, de 300 de euro, sustin specialistii imobiliari, in timp ce preturile locuintelor in centrul Craiovei variaza intre 500 si 1.000 de euro pe metru patrat.

“Cererea mare de locuinte din Craiova si zona centrala a terenului sunt ideale pentru constructia de proiecte imobiliare, insa noi nu ne dorim ca Electroputere sa fie desfiintata, pentru ca odata cu cresterea somajului ar disparea potentiali clienti”,  a precizat directorul unei companii imobiliare craiovene, Cosmin Truica.

Un alt specialist in imobiliare, Marian Ispas, considera ca  « perspectivele sunt bune pentru ca terenul are toate utilitatile si are si o deschidere catre un drum european ».

Acesta estimeaza ca odata cu aceasta privatizare “terenurile din Craiova vor continua sa se scumpeasca cu aproximativ 30%”.

Specialistii imobiliari au fost de acord ca orice s-ar construi acolo, fie ca este vorba despre  un hypermarket sau de blocuri cu locuinte, ar avea succes.

Prin vanzarea celor 60 de hectare de teren, sauditii si-ar putea recupera intreaga investitie de 120 de milioane de euro si ar obtine si un profit substantial. Astfel, daca Al Arrab ar vinde astazi terenul, ar primi  aproximativ 180 de milioane de euro.

Fabrica ocupa 25 de hectare din intregul teren aflat in apropierea aeroportului si la mica distanta de un centru comercial.

Investitiile arabilor

La semnarea contractului, compania araba s-a angajat sa plateasca suma de 120 milioane de euro.

Investitia inseamna aproximativ 64 milioane de euro pentru datorii, 30 de milioane de euro pentru investitii in capital de lucru, 20 de milioane de euro pentru investitii in dezvoltare si retehnologizare si inca 3 milioane de euro in investitii de mediu.

Pentru a rezolva criza de lichiditati existenta in societate, cumparatorul va face o infuzie de capital de lucru de 37 de milioane de euro.

In urmatoarele zece zile, compania va plati doar 2,34 milioane de euro, iar in urmatoarele trei luni trebuie sa investeasca cei 30 de milioane de euro in capitalul de lucru.

Putea cere mai mult statul roman?

In aceasta situatie, intrebarea fireasca este aceea daca statul roman putea cere mai mult pentru preluarea pachetului majoritar al societatii craiovene.

“Aceasta a fost oferta si nu se putea gasi un cumparator mai bun”, a raspuns categoric vicepresedintele Autoritatii Valorificarii Activelor Statului(AVAS), Constantin Botez.

In ceea ce priveste lipsa obligatiei de a mentine domeniul de activitate, oficialul AVAS spune ca legislatia europeana permite oricui sa faca ce vrea cu capitalul pe care il detine.

Botez a mai afirmat ca “investitiile in capitalul de lucru” vor asigura banii necesari pentru echipamentele si materia prima necesare pentru reluarea productiei.

Acesta a aratat insa ca arabii nu pot vinde niciun metru patrat fara acordul actionariatului privat, care detine 38% din capitalul societatii. Orice decizie privind activele unei societati pe actiuni se ia in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, a aratat oficialul AVAS.

Sauditii  vor cai ferate

Al-Arrab intentioneaza sa exporte motoarele de locomotiva produse la Craiova in tarile din regiunea Golfului Persic.

“In acest moment, Arabia Saudita intentioneaza sa isi dezvolte infrastructura de cale ferata si dorim ca motoarele produse de Electroputere sa ne ajute in acest plan ambitios”, a declarat presedintele Al-Arrab Contracting, Said Bahjad Said. El a mai spus ca intentioneaza sa aduca societatea craioveana pe profit pana la sfarsitul lui 2009, iar productia de locomotive va creste de 5 ori pana in 2012.

Al-Arrab Contracting se ocupa cu constructia de cai ferate, avioane, centrale electrice, spitale, birouri si scoli.

Ce se stie, ce s-a spus

Omul de afaceri Fathi Taher a consiliat firma araba in privatizarea Electroputere Craiova. Taher deruleaza mai multe proiecte imobiliare in Romania si este cunoscut ca un apropiat al lui Gigi Becali si al lui Viorel Hrebenciuc.

Taher a spus ca misiunea sa, aceea de consultant, s-a incheiat imediat dupa semnarea contractului.

Presedintele Al-Arrab Contracting a confirmat ca are in vedere investitii imobiliare pe viitor in Romania, dar nu a precizat daca aceste planuri includ si terenul societatii craiovene.

Interesul arabilor pentru investitiile in imobiliare a fost confirmat si de presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

Al-Arrab Contracting a preluat pachetul de 63% din Electroputere de la AVAS, astfel ca intreaga companie ar putea fi evaluata la aproximativ 200 de milioane de euro.

In conferinta de presa desfasurata dupa semnarea contractului de privatizare, Atanasiu a declarat ca Al-Arrab nu este obligata sa pastreze obiectul de activitate la Electroputere.

Electroputere Craiova, infiintata in 1949, produce echipamente pentru domeniul energetic si transportul feroviar.

Electroputere este listata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si are un capital social de 12,4 milioane lei (3,72 mil.euro) valoarea unei actiuni fiind de 0,10 lei.

In luna iunie, ca urmare a anuntului privatizarii, actiunile companiei Electroputere Craiova s-au scumpit timp de doua saptamani cu aproape 160%, imbogatind actionarii privati ai societatii, care detin 38% din capital.

Compania Electroputere Craiova a inregistrat in trimestrul trei o pierdere de 19,44 milioane lei (5,79 milioane euro), cu 48% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Afacerile companiei au coborat cu peste 12 procente in perioada iulie-septembrie 2007, pana la mai putin de 10 milioane de euro fata de intervalul echivalent al anului trecut.

Precizari de la AVAS

"Conform legislatiei comunitare, procesul de privatizare a oricarei societati comerciale, prin urmare si a S.C. ELECTROPUTERE S.A. Craiova, trebuie sa se realizeze fara impunerea unor clauze in sarcina cumparatorului si cu respectarea Principiilor stabilite in cel de-al 23-lea Raport in Domeniul Concurentei elaborat de Comisia Europeana in 1994. In cadrul procesului de privatizare se face si o analiza a comportamentului investitorului/creditorului in economia de piata.   Deoarece societatea se afla intr-o situatie economico-financiare dificila (in pragul aplicarii dispozitiilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei), inregistrand un volum important de datorii catre stat (datorii de cca. 44.000.000 Euro si garantii comerciale catre banci de cca. 20.000.000 USD), obiectivul AVAS, in cadrul acestei privatizari, a fost maximizarea recuperarii creantelor statului. Cumparatorul a fost selectat in baza unui Plan de afaceri, anexa la Contractul de privatizare din care rezulta intentiile sale privind dezvoltarea activitatii viitoare a companiei craiovene.

Precizam ca urmatoarea etapa in realizarea procesului de privatizare in Romania o va reprezenta modificarea legislatiei in vederea armonizarii cu cerintele comunitare.

Informatii de background: Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a vandut un numar de 78.009.632 actiuni, reprezentand 62,8259a din capitalul social al SC ELECTROPUTERE SA Craiova, pentru 2.340.288,96 EURO. Restul actiunilor pana la 100a din capitalul social au fost trecute in proprietate privata, la inceputul anilor ’90, prin Programul de privatizare in masa (PPM).             Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la peste 120 mil. EURO.                        Cumparatorul Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita si-a asumat un program investitional in cuantum de 23.084.000 EURO, dintre care 3.084.000 EURO investitii de mediu si 20.000.000 EURO investitii pentru dezvoltare si retehnologizare.

Pentru rezolvarea crizei de lichiditati existente in societate, cumparatorul va realiza o infuzie de capital de lucru de 37.000.000 EURO".

 

 

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News