Evenimentul Zilei > Social > Cifre îngrijorătoare! Care este județul cu cei mai mulți bolnavi de hepatită C
Cifre îngrijorătoare! Care este județul cu cei mai mulți bolnavi de hepatită C

Cifre îngrijorătoare! Care este județul cu cei mai mulți bolnavi de hepatită C

Județul cu cel mai mare număr de pacienți diagnosticați cu virusul hepatitic C este Maramureș,

Potrivit datelor adunate în cadrul unei campanii, județul Maramureș are o prevalență de 6,6% a infecției cu virusul hepatitic C, urmat de Tulcea, cu 4,76%, Arad, cu 4,62% și Dâmbovița, cu 3,58%.

De cealaltă parte, cea mai mica prevalență s-a înregistrat în București, 1,26% și Iași, 1,36%, urmate de Timișoara și Cluj, ambele cu 2,11%.

„Datele arată că acum zece ani, la studiul epidemiologic din 2008, știam că zonele cu prevalența cea mai mare sunt Nord Estul României, Estul și Sudul sărac al țării. Așa se spunea. Toate campaniile și tot interesul acordat a fost focalizat pe acest regiuni.

Din această cauză probabil că asistăm la depistarea acestor pacienți, iar în zonele pe care înainte le consideram cu prevalență mare avem un procent ușor sub media națională”, a spus prof. dr. Liana Gheorghe, de la IC Fundeni.

Totodată, s-a ajuns la concluzia că prevalența este mai mare în mediul rural (2,32%) decât în cel urban, unde este de 1,15%.

Printre factorii de risc amintim persoanele cu infecții virale în familie, profesia, lucrători în sănătate, servicii publice expuse la risc, transfuziile de sânge, avorturile înainte de 1990, intervențiile chirurgicale, stomatologice, spitalizări, hemodializă, cei care își injectează intravenos sau și-au injectat intravenos droguri, cei cu tatuaje și cei care împrumută în familie obiectele de uz personal, spune dr. Liana Gheorghe, potrivit Sănătatea.tv