CHRISTIAN MITITELU: Cand creditele sunt prea usor de luat

CHRISTIAN MITITELU: Cand creditele sunt prea usor de luat

Din ce in ce mai multi americani isi cumpara case - semn al prosperitatii, dar si al usurintei cu care se obtin credite imobiliare.

De aici s-a nascut o problema. Multi s-au imprumutat mai mult decat ii tinea buzunarul. Cat timp pretul caselor crestea, puteau vinde cu profit sau contracta un nou imprumut. Cand pretul a inceput sa scada, s-au trezit ca poseda un bun care valoreaza mai putin decat suma imprumutata. Daca il vand pierd. Daca nu pot achita ratele, risca sa fie deposedati.

Cum s-a ajuns aici? Punctul de pornire a fost relaxarea conditiilor de creditare. Pentru cei cu venituri mici, care, in trecut, nu puteau aspira la un imprumut ipotecar, a aparut o piata a creditelor mai permisive, dar si mai scumpe si, in general, cu dobanda variabila. Nu s-au mai verificat bonitatea sau veniturile clientilor.

Unii au mintit. Altii au luat imprumut din mai multe surse sau au cumparat mai multe locuinte, sperand sa-si asigure astfel batranetile. Au mizat pe cresterea preturilor in imobiliar, chiar daca unii analisti le considerau umflate.

Pentru a atrage clienti, societatile de credit au oferit dobanzi mici pentru primii doi, trei ani. Celor in dificultate la expirarea perioadei de gratie li s-a propus un nou credit, mai scump. Iar, daca nu s-au mai putut descurca, li s-a scos locuinta la licitatie, in vederea recuperarii banilor. Este ceea ce ii asteapta pe circa un milion de americani.

Problema nu este doar de natura sociala. Reaparitia atator locuinte pe piata face ca oferta imobiliara sa devina excedentara. Exista un surplus de case care impinge preturile in jos.

Si, cum, dupa experimentul relaxarii, bancile au strans cureaua, simultan a scazut cererea de locuinte. Industria constructiilor rezidentiale incepe sa fie afectata. Iar declinul investitiilor in domeniu contribuie la franarea cresterii economice.

Nu se poate vorbi despre o criza: pe uriasa piata a creditelor imobiliare, cele subrede reprezinta doar o fractiune. Dar, intr-o lume interdependenta, orice semn ca economia americana ar fi impinsa spre recesiune poate afecta mersul economiilor europene.

Ne puteți urmări și pe Google News