China are rezerve valutare de 1,43 de mii de miliarde de dolari, pe care ar vrea sa le inlocuiasca cu monede mai puternice, pentru a compensa pierderile cauzate de declinul monedei americane.

Analistii financiari citati de presa internationala au presupus ca ar fi vorba de o convertire in monede stabile precum dolarul canadian sau euro. Vanzarea de dolari si cumpararea de euro ar duce la o apreciere a monedei unice europene, arata datele publicate de EUObserver.

“In ceea ce priveste Europa, pe termen scurt, aceasta situatie va acutiza problema deprecierii dolarului in raport cu euro, ceea ce va face ca exporturile americane sa fie mai competitive in comparatie cu cele provenind din zona euro”, a declarat pentru EUObserver Duncan Freeman, cercetator la Institutul de Studii Contemporane despre China, cu sediul la Bruxelles.

Efect in lant

Economia Statelor Unite este amenintata de decizia chinezilor. Convertirea valutara va duce la scaderea importurilor chineze in Statele Unite, la declinul burselor americane si in mod inevitabil la recesiune economica, spun economistii citati de publicatia europeana.

Schimbarea celor 1,43 trilioane de dolari in alta moneda trebuie facuta gradual. Altfel, rezultatul ar fi o criza internationala pe pietele valutare.

Un alt efect al transferului de valuta de la Beijing ar fi deprecierea euro in pietele asiatice. IN consecinta monedele asiatice ar trebui sa se aprecieze la randul lor si ar face scaderea dolarului mai usor de suportat in Europa, mai spun analistii economici citati de EUObserver.

Odata cu deprecierea din ultmile saptamani a dolarului pe pietele valutare internationale, activele din China si-au pierdut din valoare, fapt care a adus multe critici executivului chinez.