Condamnarea lui Rinchen Samdrup, în vârstă de 44 de ani, este a treia de acest tip în rândul intelectualilor din regiunea tibetană Chamdo şi pare o încercare de decapitare a acesteia, scrie poeta şi luptătoarea pentru apărarea drepturilor civice, Woeser, pe blogul său.

Fratele lui Rinchen, Karma Samdrup, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru furturi din morminte. Karma Samdrup este un apreciat colecţionar de obiecte de artă şi antichităţi şi un binecunoscut filantrop.

De asemenea, cel mai mic dintre fraţii lui Rinchen, Chime Namgyal, a fost condamnat anul trecut să petreacă 21 de luni într-o unitate de re-educare prin muncă, pentru punerea în pericol a securităţii statului. Rinchen şi Chime Namgyal conduceau asociaţia ecologistă "Snowlands Great Rivers Environmental Protection Association".

Autorităţile chineze au fost acuzate că au demarat o campanie dură împotriva aşa-zişilor “separatişti” din regiunea munţilor Himalaya, după revoltele violente anti-chineze care au avut loc în Lhasa, în aprilie 2008.