Evenimentul Zilei > International > China cere adoptarea unei monede internaţionale noi
China cere adoptarea unei monede internaţionale noi

China cere adoptarea unei monede internaţionale noi

Banca Centrală a Chinei a propus înlocuirea dolarului, ca monedă de referinţă pentru constituirea rezervelor internaţionale de valută, cu un sistem global controlat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit cotidianului britanic Financial Times.

Scopul este de a crea o monedă pentru constituirea de rezerve, separată de state şi care să  poată rămâne stabilă pe termen lung, a precizat guvernatorul instituţiei financiare, Zhou Xiaochuan.       

Poziţia oficialului chinez indică temerile autorităţilor de la Beijing că măsurile adoptate de SUA penrtru stabilizarea propriei economii ar putea avea un impact negativ asupra Chinei.      

"Este un semn clar că autorităţile chineze, cel mai important investitor în instrumente financiare emise în SUA, sunt îngrijorate cu privire la riscul inflaţionist prezentat de posibilitatea ca Rezerva Federală să tipărească bani", a declarat Qu Hongbin, economist şef la HSBC China.     

Rezerve de 2.000 de miliarde de dolari

China are rezerve valutare de circa 2.000 de miliarde de dolari şi este puţin probabil să schimbe o parte a acestor fonduri în altă monedă în perioada următoare, se arată în publicaţia britanică.     

Pentru a înlocui actualul sistem, Zhou a propus extinderea rolului Drepturilor Speciale de Tragere (DST) alocate de FMI statelor, a căror valoare se bazează pe cotaţia a patru  monede, respectiv dolarul, yenul, euro şi lira sterlină.      

Propunerea chineză include şi extinderea coşului de valute care oferă baza evaluării DST, pentru a include cotaţiile monedelor tuturor marilor economii ale lumii.