„Chiar vă rugăm să scoateţi istoria!”

„Chiar vă rugăm să scoateţi istoria!”

Liceenii îşi doresc să scape de orele de istorie în clasa a XII-a cu aceeaşi rapiditate cu care se îngrămădesc să iasă de pe poarta şcolii, la prânz.

Andreea, Ramona şi Raluca sunt eleve în clasa XI-a la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, din Capitală, şi se declară mulţumite de decizia Ministerului Educaţiei de a elimina orele de istorie la liceele tehnologice. „E foarte bine”, spun în cor.   Andreea încă stă în cumpănă ce să spună. I-a plăcut istoria în şcoala generală. „Am dat istoria la Capacitate şi mi-a plăcut toată istoria, în general. Am luat 8,16”, spune fata, cu o urmă de mândrie. În liceu însă nu au prea făcut istorie, nu din cauza profesorului, ci pentru că ele mai sar peste ore. Concluzia o trag împreună: „Şi-aşa orarul e prea încărcat. Avem câte şapte ore în fiecare zi. Eşti foarte obosit când termini şcoala!”, spun fetele. Mai multă chimie

„Chiar vă rugăm frumos să scoateţi istoria şi diriginţia şi să o luaţi pe profesoară totodată”, adresează cererea, oricui ar avea putere asupra orarului lor, un grup de patru eleve de clasa a X-a, de la acelaşi „Edmond Nicolau”. „Nu ne-a plăcut niciodată istoria, am dat geografia la Capacitate. Trebuie să se mai scoată din ore, sunt prea multe!”, vorbeşte o fată mai scundă. S-a aşezat în mijloc şi şi-a luat rolul de purtător de cuvânt. „Să se scoată!”, se dă sentinţa finală. Un băiat zâmbeşte în barbă când aude de istorie şi se rezumă la o întrebare retorică, aruncată în ton jemanfişist: „S-o scoată, de ce nu?!”.   Directorul adjunct al colegiului, Cristina Laudoniu, găseşte o explicaţie firească în atitudinea copiilor. „E normal ca ei să se bucure acum, nu-şi dau seama că vor fi afectaţi mai târziu. Problema nu se pune doar la istorie. S-au scos două ore de la fiecare clasă tehnologică din curriculum la dispoziţia locală, care era tocmai materia de specialitate. În schimb, s-au introdus, la clasa a IX-a, încă o oră de chimie şi una de matematică. Ştim că materia chimie e una de suflet pentru doamna ministru... Nu ştim dacă ea ştie despre aceste ore în plus. Le-or fi introdus alţii, ca să-i facă pe plac”, a explicat Laudoniu. Mai există o şansă Dacă liceenii se declară mulţumiţi de scoaterea istoriei, profesorii au cerut deja ajutorul guvernan ţilor. „Îmi declar sprijinul pen tru ei, deoarece le susţin revolta absolut justificată în faţa unui şir de măsuri incoerente luate la Ministerul Educaţiei”, a spus Alina Gorghiu, deputat PNL, prima care a reacţionat la cererea dascălilor.   Sindicaliştii sunt mai optimişti, după discuţia pe care au avut-o, ieri, cu Ecaterina Andronescu. „Au introdus, de exemplu, muzică la şcolile speciale pentru copiii cu defi cienţe de auz”, a specificat Constantin Ciosu, secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale. Sindicaliştii se vor întâlni regulat, în următoarele două săptămâni, cu Andronescu, pentru a dez bate deciziile luate în ultima vreme. Două dintre chestiunile în discuţie sunt legate de orele de religie, care au rămas obligatorii, şi cele de diriginţie, scoase din programă.

Ne puteți urmări și pe Google News