Evenimentul Zilei > Social > Cheile Bicazului disputate în instanță, între două județe. Cine a câștigat în prima fază. Reacțiile autorităților locale
Cheile Bicazului disputate în instanță, între două județe. Cine a câștigat în prima fază. Reacțiile autorităților locale

Cheile Bicazului disputate în instanță, între două județe. Cine a câștigat în prima fază. Reacțiile autorităților locale

Județul Harghita a câștigat în instanță dreptul de-a avea pe teritoriul său Cheile Bicazului. Decizia nu este definitivă, dar a fost deja salutată de autoritățile locale, cele învingătoare.

La rândul lor, autoritățile din județul Neamț au reacționat și se arată surprinse de această decizie a instanței de judecată.

Cele două județe, Neamț și Harghita, își dispută de zece mai ani acest areal, de o frumusețe aparte, de pe teritoriul României, arată portalul www.monitorulneamt.ro. 

De menționat că în 2013 procesul fusese strămutat la Tribunalul Prahova.

„Anulează procesul-verbal având ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ, emis în anul 1998. 

Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) – Lacul Roşu – limita Jud. Neamţ 0 + 000 32 + 32,000 Km., conform Hotărîrii nr. 540/2000 din 22/06/2000“, arată instanța din Prahova.

La rândul său, după cum arată sursa citată, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a reacționat la aflarea veștii, printr-un mesaj transmis pe pagina personală de Facebook.

„Am cîştigat! După aproape 10 ani de litigii, se soluţionează o dispută la graniţă“, arată oficialul din Harghita.

Autoritățile județului Neamț au reacționat imediat, declarându-se uluite de această decizie. Și asta pentru că nu s-a luat în considerare Legea 2 din 1968 privind organizarea administrativ-teritorială a României, ci o hotărâre mult mai recentă, din anul 2000.

„Este surprinzător, pentru că judecătorii s-au orientat după o hotărîre din 2000, nr. 540, privind «aprobarea încadrării în categorii funcţionale a drumurilor publice». 

Or, nu printr-o astfel de hotărâre se reglementează un hotar administrativ şi nu are absolut nici o legătură cu hotarul care a fost aşa şi pe timpul regiunilor, când era hotar între fosta Regiune Mureş autonomă maghiară şi Regiunea Bacu. 

Şi înainte de legea din 1968, dar şi după aceea, hotarul este pe pârâul Cupaş, deasupra Cheilor Bicazului. 

Cheile sunt în totalitate la Neamţ. Se cheamă Cheile Bicazului şi nu Cheile Gheorgheniului sau ale Harghitei. 

E clar, e evident, aşa a fost dintotdeauna şi sperăm ca aşa să fie şi la următoarea instanţă“, a spus șeful Oficiului de Cadastru Neamţ, Simion Stâncel.

Potrivit acestei prime decizii a instanței, ar trebui ca teritoriul județului Harghita să se întindă pe 32 de kilometri, în interiorul județului Neamț, cuprinzând stațiunea Lacu Roșu, dar și serpentinele care coboară spre comuna Bicaz Chei.

Primarul din Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, spune la rândul său, conform ”Monitorul Neamț”, că disputa are la bază o zonă care atrage în fiecare an foarte mulți turiști. Este însă o problemă care ține și de proprietățile oamenilor din zona aceasta.

„E de noaptea minţii şi de râsul curcilor. Nu au câştigat nimic cei din Harghita. 

Ei au cerut să se anuleze un proces verbal de limită, care tot de ei a fost întocmit şi a fost făcut la o lucrare cadastrală. 

Din ce ştiu, au contestat procesul verbal pentru că nu avea număr de înregistrare de la Primăria Gheorgheni, dar era semnat de toţi. 

Limita între judeţe e naturală şi este la varsarea pârâului Cupaş în pârâul Bicaz, adică deasupra cheilor. 

Ei îşi apără interesele, având în vedere că aceste chei sunt un brand internaţional şi atrag turişti de pretutindeni. 

Noi, care avem proprietăţile 90% acolo, ar trebui să fim mai bine reprezentaţi“, arată primarul Gheorghe Oniga.