Democratul spune ca agitatia de pe scena politica din ultima vreme a aratat ca PSD si PRM  sunt ca si aliate.

Pe vicepresedintele democratilor l-am gasit in biroul PD din Camera Deputatilor, incepand o noua zi in parlament cu o cafea cu lapte. Cezar Preda recunoaste ca viata politica din Romania traverseaza o perioada dificila.

"Vom fi principala forta de dreapta”

"E clar ca ne aflam intr-o criza politica. Exista o necorelare intre ceea ce-si doreste electoratul cu ceea ce vor politicienii, iar acest lucru este simtit de toata lumea.

Clasa politica se zbate intr-o mentalitate invechita. Pe 18 decembrie (n.r.  – condamnarea comunismului in fata Camerelor reunite) am trait cel mai nedemn moment din istoria parlamentului nostru. Exista teme majore de interes pentru populatie care nu se discuta.

Toate acestea il obliga pe presedinte sa vina in fata deputatilor si senatorilor si sa ceara ca agenda publica a cetatenilor Romaniei sa intre si in parlament.” Deputatul spune ca tensiunile din viata politica au si o latura pozitiva.

"Aceasta perioada este benefica pentru ca se fac si anumite clarificari in ceea ce priveste clasa politica. Este clar ca PSD este frate cu PRM si este optiunea domniilor lor daca vor legitima acest tandem. Despre PC nu vorbesc pentru ca este o anexa a PSD, introdusa la guvernare. La colegii liberali observ ca nu-si propun proiecte politice ambitioase. Ei doresc sa fie un partid la  un alt nivel decat cel la care dorim noi sa ajungem.”

Democratii isi doresc sa depaseasca 35% din  optiunile de vot pana anul viitor. Astfel, PD ar deveni cel mai important partid de pe scena politica romaneasca. "La discursul presedintelui din aceasta saptamana ne-am trezit singuri impotriva tuturor. Insa stim ce ne dorim, iar PD va deveni principala forta de dreapta pana la alegerile din 2008”, spune Cezar Preda.

Lupta pentru Europa

Vicepresedintele PD spune ca cererea presedintelui Basescu de a se organiza un referendum pentru votul uninominal pana la sfarsitul lunii martie pune si mai multa presiune pe politicieni pentru desemnarea persoanelor care sa reprezinte Romania la cel mai inalt nivel european.

"Partidele au o si mai mare responsabilitate in ceea ce priveste candidatii desemnati pentru a deveni parlamentari europeni. Trebuie sa trimitem in parlament oameni pregatiti si care au o viziune europeana. Este o jignire sa pui pe liste numele unor politicieni corupti care se ascund in spatele anonimatului european si care nu lasa nimic bun in urma.” Cezar Preda explica de ce este important ca Romania sa aiba oameni foarte bine pregatiti in Parlamentul European.

"Acolo este o lupta in care fiecare tara isi impune o anumita strategie politica si economica. Daca nu avem oameni pregatiti sa lupte pentru Romania de acolo atunci nu vom beneficia decat de avantajele politicii europene. Cetatenii intreaba din ce in ce mai des ce ii recomanda ca politicieni, iar multi nu stiu ce sa raspunda la aceasta intrebare. Pana acum, multi au facut politica doar prin vorbe.”

Carte de vizita

De la salubrizare la politica

> Cezar Florin Preda s-a nascut pe 27 aprilie 1959. 

> In 1984  a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, iar in 2003 este licentiat al Academiei de Studii Economice, Sectia finante-banci.

 > Intre 1984 si 1989 a activat ca inginer si sef de sectie la Aromet Buzau.

> Intre 1990 si 1991 a fost viceprimar al municipiului Buzau.

> A fost numit, intre 1992 si 1994,  sef al Serviciului patrimoniu din Primaria Buzau.

> Intre 1995 si 1996 a fost director tehnic, Primaria Buzau.

> Din 1996 pana in 2000 a ocupat functia de vicepresedinte al Consiliului National al Salubritatii.

> De asemenea a fost director general al RER Ecologic Service Buzau pana in 2001.

> Intre 2001 si 2003 a fost director general al S.C. REBU Bucuresti.

> Din 2003 este vicepresedinte al Partidului Democrat.

> Din ianuarie 2006 este si vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Ceasuri de colectie

Piesa de lux ruseasca

Chiar daca nu este un colectionar inversunat, Cezar Preda are mai multe ceasuri de mana, obiecte pe care le indrageste foarte mult. Piesa de rezistenta este un ceas achizitionat din  capitala Letoniei.

"Imi plac foarte mult ceasurile, dar nu am o colectie impresionanta. Favoritul meu este un Poliot rusesc. Rusii au vrut sa arate ca si ei pot face ceasuri la fel de bune precum elvetienii. Ceasul l-am cumparat dintr-un anticariat din Riga si este din 1980.”

Cadoul sotiei

Stilou de firma

In urma cu doi ani, sotia i-a facut cadou un stilou pe care vicepresedintele democratilor il pastreaza cu sfintenie, dar si cu teama. "Stiloul este fabricat de Mont Blanc si este un cadou de la sotia mea. L-am primit la aniversarea mea de-acum doi ani. Tin foarte mult la el si mi-e frica sa nu-l pierd”, spune Cezar Preda.

Sfatul lui Preda

Invata o meserie!

Democratul considera ca orice om poate fi liber daca stie sa-si faca treaba ca la carte. "Sfatul nu-mi apartine, ci l-am auzit intr-o emisiune radio, rostit de un ascultator, si suna asa: invata o meserie si vei fi un om liber. Invata politica si vei fi un politician liber. Invata o meserie si nimeni nu te va putea exclude din viata sociala.”

Democratul vrea sa se intoarca
in Buzau din 2008, ca primar al municipiului. Deputatul spune ca PLD nu poate fi inca un aliat
al PD deoarece ar supara liberalii din

Cezar Preda s-a inscris in Partidul Democrat in 1999, urmand exemplul sotiei, care era deja membra de partid. "M-am inscris in acelasi loc in care facea si sotia mea politica. Ea a intrat in partid in 1995. La inceput a fost dificil pentru ca veneam din domeniul privat, unde disciplina si rigurozitatea nu pot fi contestate”, spune Cezar Preda.

Fost inginer si director in regii de salubrizare, Cezar Preda a descoperit in partid  o lume care se bazeaza pe reguli diferite fata de o societate comerciala. "In partid conteaza insa comunicarea si modul in care reusesti sa te asezi in  proiectele respective. Cariera politica presupune munca sustinuta, iar unitatea de masura sunt voturile”, spune vicepresedintele PD. 

Cu liberalii pana in 2008

Democratul si-a planificat parcursul carierei  politice pana in 2012. Cezar Preda vrea sa se intoarca in Buzau ca primar. Institutia  nu reprezinta pentru el  un domeniu nou, intrucat a   ocupat, intre 1990 si 1996, diferite posturi  in Primaria Buzaului.

"Pe viitor mi-am propus sa castig alegerile pentru Parlamentul European in organizatia Buzau. In 2008 voi candida pentru Primaria municipiului Buzau. Vreau sa fiu primarul orasului. Am o datorie morala fata de cei care m-au format si m-au educat. Buzaul merita o altfel de politica si trebuie sa facem din el un oras european. Ma voi intoarce acasa cu experienta acumulata la Bucuresti”, spune Preda.

Viitoarele colaborari ale Partidului Democrat depind in parte de deciziile partenerului de Alianta, PNL, dar si de evolutia Partidului Liberal Democrat.

"Deocamdata, nu se pune problema sa colaboram cu PLD. Nu o putem face fara sa suparam PNL-ul. In plus, PLD este un partid la inceput de drum, care trebuie sa creasca. Insa, e bine ca reprezentantii lor sustin programul Aliantei. Un lucru este cert: PD nu va face alte aranjamente politice si va colabora cu PNL pana in 2008. Speram ca si liberalii sa faca acelasi lucru”, spune deputatul.

Fata nevazuta

Pescar innascut, vanator doar cu acte

> Cezar Preda este indragostit de pescuit. Are in dotare truse complete de pescuit si cand are ocazia merge in Delta. "Sunt un pescar innascut. Am logistica necesara pentru a pescui oriunde. Nu-mi place sa pescuiesc in crescatorii. De obicei merg in Delta Dunarii, pe bratul Chitila,  sau in baltile din Balta Brailei.”

> De noua ani este si vanator, plateste cotizatia la asociatie, dar nu a tras niciodata cu arma la o vanatoare. "Am permis de vanatoare de noua ani si doua pusti, dar nu am vanat niciodata. Pustile sunt curatate periodic, insa nu le-am folosit pana acum”, spune Preda.

> Are doi copii, Irina, in varsta de 15 ani, si Mircea, 22 de ani,  la studii in SUA. Fiica lui se numara in trecut printre cei care nu-l simpatizau pe Traian Basescu. "Pe cand avea 10 ani, fiica mea imi spunea mereu ca nu-l poate suferi pe Basescu, pe atunci presedintele partidului, pentru ca din cauza lui nu pot sa stau cu ea.”

> Deputatul este un fan al ochelarilor de soare si are intotdeauna trei-patru perechi diferite. "Imi plac ochelarii de soare, iar daca se intampla sa-i pierd imi cumpar altii. Nu ezit sa-i port cand am ocazia, chiar si atunci cand ma aflu la volan.”