Măsura face parte dintre procedurile de sprijin consular acordate de MAE, prin Ambasada României la Damasc, în limitele competenţelor sale, precizează un comunicat al ministerului remis EVZ.
Misiunea României în Siria este în permanent contact cu cetăţenii români din zonele de conflict, acordându-le sprijinul necesar, pentru facilitarea comunicaţiilor, sprijin logistic şi de aprovizionare, în funcţie de situaţia specifică în care se găsesc aceştia. De asemenea, eliberează documente de călătorie şi asigură serviciile consulare necesare, după caz.

MAE a cerut cetăţenilor români aflaţi în Siria să contacteze Ambasada României la Damasc, pentru a-şi înregistra prezenţa, astfel încât să poată beneficia, în caz de nevoie, de asistenţă consulară. În cadrul Departamentului Consular din MAE funcţionează o linie telefonică dedicată (+40.21.319.21.37), la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna pentru asistenţă şi informaţii consulare.
Elveţia îşi închide ambasada de la Damasc
Elveţia îşi va închide ambasada de la Damasc, au anunţat, ieri, autorităţile elveţiene, în timp ce Siria se află în plină represiune a revoltei împotriva guvernului Bashar al-Assad, relatează AFP.
Ambasada va fi închisă "în zilele următoare", a afirmat ministrul elveţian de externe Didier Burkhalter şi i-a sfătuit pe toţi cetăţenii elveţieni să părăsească Siria "cât mai repede".

"Ne-am retras ambasadorul imediat după începerea represiunii, însă ne-am menţinut ambasada deschisă, pentru a fi disponibilă pentru cei aproximativ 150 -180 de cetăţeni elveţieni care locuiesc acolo, majoritatea având dublă cetăţenie", a spus Didier Burkhalter. Ambasadorul Elveţiei în Siria a fost rechemat în august 2011 la Berna pentru consultări şi nu s-a mai întors la Damasc.

Departamentul de Stat american a anunţat, în 6 februarie, că SUA şi-au închis ambasada de la Damasc şi i-au evacuat pe ultimii funcţionari prezenţi în Siria.