Cercetator in Suedia

Cercetator in Suedia

Medicul roman Mircea Romanitan a ajuns cercetator la Institutul Karolinska, ce acorda anual Premiile Nobel pentru Medicina.

Institutul Karolinska din Suedia este una dintre cele mai mari institutii de cercetare din Europa, iar medicul Mircea Corneliu Romanitan a petrecut deja doi ani acolo. "Marea speranta din Est", cum ii spun suedezii, a reusit sa puna la punct teorii despre dezvoltarea tumorilor, care i-au uimit pe cercetatorii din Vest si pentru care a obtinut premii importante.

Acum s-a intors la Bucuresti pentru a-si sustine teza de doctorat, insa de anul viitor isi va continua studiile in Suedia. Chiar daca i s-a oferit sansa de a ramane la institutul suedez, medicul spune ca se va intoarce in Romania, pentru a pune la punct proiecte si a obtine finantari pentru ele.

EVZ: Ati studiat aproape doi ani la una dintre cele mai prestigioase universitati de medicina din lume. Cum a fost exeperienta de acolo? Mircea Corneliu Romanitan: M-a impresionat faptul ca au o baza de cercetare uriasa, sistemul lor este extrem de bine organizat, iar modul in care se formeaza studentii este demn de luat in seama.

Acolo, oamenii sunt incurajati sa se dezvolte si au tot ce le trebuie la dispozitie pentru a face asta: cartile cele mai noi, aparatura cea mai buna. Un manual din 1996, de exemplu, este considerat vechi.

Orice subiect se preda intr-un singur capitol, iar la cursuri sunt adusi cei mai buni specialisti din lume intr-un anumit domeniu. Am lucrat, de exemplu, cu Rolf Kiessling, cel care a descoperit celulele NK (celule foarte importante ale sistemului imunitar: "natural killer"). Atmosfera este, de asemenea, foarte placuta. Nu ai voie sa ridici tonul la cineva, iar daca nu esti o persoana placuta, te dau afara.

Ati primit o noua oferta din partea Institutului Karolinska. Veti ramane definitiv acolo?

Este important pentru mine sa mai fac un doctorat acolo, fiind vorba despre o universitate de top, dar, in final, ma voi intoarce in Romania. Si aici incep sa se schimbe lucrurile in bine. Trebuie sa punem la punct proiecte, sa aplicam si sa cerem bani pentru ele. Doctoratul facut acolo are insa o alta prestanta si te recomanda oriunde in lume.

La ce studii de cercetare ati participat?

A fost un studiu despre tumorile de amigdala. Nu se stia de ce incidenta acestor cancere era in crestere, desi numarul fumatorilor scadea. Am cautat alti factori de risc si mi-am dat seama ca ar putea fi implicat virusul papilloma, un tip de virus care se ia prin contact sexual. Mi s-a confirmat aceasta ipoteza si asa mi-am castigat respectul acolo. Tot cu aceasta tema am luat un premiu la Sankt Petersburg (Rusia) si un altul la Anvers (Belgia).

Virusul papilloma cauzeaza cancer de col uterin. Ce legatura are cu tumorile pe amigdale?

Virusul poate ajunge foarte usor si in aceasta zona, deoarece comportamentele sexuale s-au schimbat. Sexul oral, de exemplu, este o cale de transmitere.

In ce masura sunt afectati romanii de tumorile de amigdala?

In Romania nu s-au facut studii ca sa putem spune. La noi este mai frecvent cancerul de laringe, in stransa legatura cu fumatul si consumul de alcool. Daca in Suedia sunt maximum 12 cazuri pe an, in Romania se opereza sute. La Spitalul "D. Hociota", din Bucuresti, se fac cate doua-trei operatii de acest tip pe zi.

Pe scurt despre... Sistemul sanitar din Romania: In zece ani se va revigora. Fara o economie buna insa, nu va avea nicio sansa sa se dezvolte.

Ministrul Eugen Nicolaescu: Il stiu doar de la televizor.

Pachetul de legi: Au fost idei bune. Isi vor demonstra sau nu succesul in timp.

Pacientul roman: Vine la doctor cu tumori mari, in ultimul stadiu.

Spitalele din Romania: Au inceput sa se dezvolte. Nu sunt cel mai mare handicap.

Campania antifumat: Este o initiativa buna. In Suedia, fumatorii sunt marginalizati.

CV Mircea Romanitan Data si locul nasterii: 19 octombrie 1976, Bucuresti

Stare civila: casatorit

Studii: Facultatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti (1996-2002); studii doctorale la Institutul Medical de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala "Dorin Hociota" din Bucuresti, burse de cercetare la Institutul Karolinska din Suedia, Departamentul de Oncologie; participari internationale la conferinte in Belgia, Rusia, Italia, Suedia si Germania

Limbi straine: engleza, franceza, suedeza

 

Ne puteți urmări și pe Google News