Evenimentul Zilei > Social > Centrul Cultural Francez reînvie balurile „Belle Epoque”
Centrul Cultural Francez reînvie balurile „Belle Epoque”

Centrul Cultural Francez reînvie balurile „Belle Epoque”

Centrul Cultural Francez din Timişoara reînvie sâmbătă moda franţuzească a balurilor "Belle Epoque".

Astfel, de la ora 19.00, timişorenii sunt aşteptaţi la sala festivă a Casei Armatei, din Piaţa Libertăţii nr. 4. Intrarea este gratuită, iar participanţii trebuie să aibă ţinute de epocă.

"De-a lungul anilor, balul a făcut minuni în Europa şi în lume, în rândul tuturor claselor sociale: bal la curte, bal câmpenesc, bal mascat, bal de sală, bal republican. Balul este un fenomen social major, care aparţine istoriei umanităţii", spune Eric Baude, directorul Centrului Cultural Francez din Timişoara.

Dansatori profesionişti din Franţa

La invitaţia directorului instituţiei, opt dansatori profesionişti (patru perechi) de la asociaţia "Carnet de Bals", din Paris, vor recrea, prin dans şi costume, atmosfera seducătoare a marilor baluri franceze de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din perioada Belle Epoque. "Carnet de Bals" este o organizaţie care, de două decenii, activează pentru a păstra vie în viaţa francezilor tradiţia balurilor.

"Evenimentul este realizat în parteneriat cu Solutions Interim Est, iar programul serii va cuprinde Baronul Ţiganilor – Marşul de Uvertură, Malborough – Când avem bani suntem fericiţi, Vals – Faust, Dansul ursului – Teddy Bear, Pas de 3 – Blaze away, Cadril de Polo", completează Eric Baude.

Reprezentanţii Centrului Cultural Francez spun că era de mult timp nevoie de un astfel de eveniment. "Iniţiativa a fost primită foarte bine. Probabil că, după ce vom vedea cum iese acest prim eveniment, vom relua manifestarea", a declarat Ingrid Diac, asistent cultural în cadrul Centrului Cultural Francez.

Un alt prilej pentru timişoreni de a retrăi balurile de altă dată e Revelionul, când, spre exemplu, Filarmonica Banatul organizează un bal mascat.