Celebra Alina Cojocaru a revenit pe scena Operei

Duminica seara, sala Operei Nationale si-a dovedit limitele, umplandu-se pana la refuz cu numerosii iubitori ai baletului veniti sa-i vada pe Alina Cojocaru si Johan Kobborg.

S-a stat in picioare, tinerii s-au asezat pe jos, pe interval, iar atmosfera a fost cea de mare eveniment. Nici nu se putea altfel, cand pe scena a evoluat una dintre cele mai bune balerine ale lumii, Alina Cojocaru.

Chiar daca nu a studiat in Romania, ci a deprins tainele coregrafiei in scoala care a adus aproape de perfectiune baletul (scoala rusa, de data aceasta prin reprezentantii ei din Kiev), Alina Cojocaru este adoptata de iubitorii genului ca reprezentanta a tarii noastre, contand, nu-i asa, faptul ca s-a nascut in Romania. Si fiecare prezenta a ei la Bucuresti devine un eveniment, un succes stralucitor, un triumf al talentului si al muncii fara ragaz in cautarea idealului artistic.

Stea a baletului britanic (prin angajamentul de la Opera Regala „Covent Garden”, din Londra), Alina Cojocaru danseaza cu o gratie si cu o usurinta fermecatoare. Subtire ca un fir de iarba, micuta balerina pare ca pluteste pe scena, redefinind legile gravitatiei. Aceasta gratie este dublata de o expresivitate aparte si este completata cu o tehnicitate desavarsita, care ii permite sa fie la fel de fermecatoare in momentele de unduire si de reverie, cat si in complexe siruri de elemente de virtuozitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

A dansat alaturi de partenerul ei (de scena si, se pare, in curand, de viata), Johan Kobborg, solist al aceluiasi prestigios teatru, un balerin care impune prin tinuta scenica, prin siguranta, prin dexteritate si tehnica, cele doar doua momente de prim-plan pe care i le ofera rolul din punct de vedere al etalarii virtuozitatii fiind suficiente pentru a convinge pe deplin publicul.

Si solistii bucuresteni au evoluat foarte bine, incepand cu Bianca Fota (Nikia) si continuand cu Valentin Stoica (Fachirul Magdavaia), Robert Enache (Idolul de bronz) etc. Pacat ca au fost si doua incidente la dansul in grup, situatie nedorita care solicita o concentrare si o pregatire mai intense.

Buna evolutia orchestrei, sub bagheta lui Tiberiu Soare, in ciuda unei partituri muzicale anoste, care a supravietuit istoriei numai datorita asocierii cu coregrafia.

CELEBRA

O stea la Coven Garden

Alina Cojocaru s-a nascut la Bucuresti, pe 21 mai 1981. A studiat la Kiev de la varsta de 10 ani. In 1997 a primit o bursa de perfectionare la Londra. Desi i s-a oferit un contract la Opera Regala, a preferat sa revina la Kiev, unde a primit postul de solista. Dupa ce a dansat roluri importante ale repertoriului clasic, s-a mutat la Londra, intai in ansamblu, apoi pe roluri mici si finalmente ca prim-solista. Din 2000, a evoluat in roluri de prima marime atat la Londra, cat si in turnee.

PROGRAM OPERA „Faust” si „Manon Lescaut”

> miercuri, 16 ianuarie, de la ora 18.30, „Frumoasa din padurea adormita”.

> joi, 17 ianuarie, de la ora 18.00, opera „Faust”. Vor evolua, printre altii, soprana Crina Zancu  si tenorul Calin Bratescu care debuteaza in rolul titular.

> duminica, 20 ianuarie, si miercuri, 23 ianuarie, de la ora 18.30, in „Manon Lescaut”, de Puccini, vor evolua soprana de origine braziliana Eliane Coelho si tenorul turc Efe Kislali (cunoscut din interpretarea rolului Samson din celebra creatie lirica a lui Camille Saint-Saens).