Obligaţia depunerii formularelor şi a plăţii contribuţiilor la bugetele de pensii, sănătate şi şomaj în cazul persoanelor care obţin venituri independente va reveni plătitorului de venit.
Sute de mii de români vor scăpa de calvarul birocratic al celor trei declaraţii pe care o lege proastă le impune să le depună lunar la trei instituţii diferite.
La presiunile presei, ale patronatelor, dar şi ale unor partide politice, specialiştii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) spun că vor posta astăzi pe site-ul instituţiei proiectul menit să modifice prevederile buclucaşe din Ordonanţa de Urgenţă 58/2010 şi din normele de aplicare aferente.
Acestea au pus pe drumuri mii de persoane care, conform actelor normative, trebuiau să declare şi să achite, până pe 25 august, valoarea contribuţiilor pentru pensie, sănătate şi şomaj.
Cum s-a ajuns la coadă
Potrivit modificărilor legislative, care se aplică începând cu 1 iulie, veniturile independente obţinute de români sunt reconsiderate ca fiind dependente, dacă îndeplinesc anumite criterii. Este vorba despre relaţia de subordonare faţă de plătitorul de venit, utilizarea spaţiului şi a bazei materiale a acestuia, precum şi orice alte elemente care denotă faptul că activitatea este dependentă.
În această situaţie se află aproape un milion de români care îşi obţin veniturile legal, în mod independent. Este vorba despre persoanele fizice autorizate (PFA) care au contracte cu companiile, beneficiarii de sume din drepturi de proprietate intelectuală, agenţii de asigurări, reprezentanţii profesiilor liberale cum ar fi arhitecţii sau contabilii.
Aceştia trebuiau să se înregistreze la fiecare dintre cele trei case de asigurări, după care să depună declaraţii şi să vireze sumele aferente. Contribuţiile se cifrează la 10,5% pentru pensie, 5,5% pentru sănătate şi 0,5% pentru şomaj - în total 16,5%.
Miniştrii au discutat, la şedinţa de guvern de ieri, într-o primă lectură, un act normativ pentru modificarea ordonanţei de urgenţă şi a normelor de aplicare.
Modificările, amânate pentru săptămâna viitoare
Astfel, angajatorul, nu cetăţeanul, va fi obligat să depună declaraţiile şi să achite contribuţiile sociale, a precizat Laszlo Borbely, ministrul mediului, citat de Mediafax. Potrivit oficialului, modificările vor fi adoptate în şedinţa de săptămâna viitoare.
Asta cu toate că ministrul muncii, Mihai Şeitan, în subordinea căruia se află cele trei case de asigurări sociale, declarase anterior că ordonanţa nu va fi schimbată, până la finele acestei luni urmând să fie pus la punct sistemul de plată on-line.