Cele mai „verzi“ companii tehnologice

Cele mai „verzi“ companii tehnologice

Nokia este producătorul de electronice ale cărui produse au cel mai redus impact asupra mediului înconjurător, potrivit unui raport Greenpeace.

Nokia, cel mai mare producător de telefoane mo bile din lume, este compania tehnologică ale cărei produse dăunează cel mai puţin mediului înconjurător, arată organizaţia Greenpeace în raportul Green Electronics Survey.

Compania finlandeză foloseşte puţine componente poluante, iar ma joritatea materialelor din care sunt confecţionate telefoanele sunt realizate din deşeuri reciclate.

Locul doi după Nokia este ocupat de Sony Ericsson, iar podiumul este întregit de japonezii de la Toshiba.

Ne puteți urmări și pe Google News

La coada clasamentului, având produse compuse din materiale dăunătoare pentru mediu, se află companiile Apple, Philips, Lenovo, Microsoft şi Nintendo.

Fără date de la o parte din marii producători

Printre criteriile după care s-a întocmit clasamentul amintim utilizarea de materiale care reprezintă un pericol chimic, consumul de energie, durata de viaţă şi numărul de materiale reciclate folosite sau posibilitatea produsului de a fi reciclat, garanţia oferită de producător, precum şi inovaţii care să ajute la protejarea mediului înconjurător.

Din păcate, companii precum Apple, Microsoft sau Nintendo au refuzat să trimită Greenpeace pro duse spre a fi testate, astfel încât analiza acestora s-a făcut pe baza specificaţiilor cunoscute, scrie Greenpeace în raport.

„Dacă ar fi trimis spre teste produsele, unele companii, precum Apple, ar fi putut obţine un rezultat mai bun“, mai arată organizaţia de protecţie a mediului.

Se fac progrese

Dacă pe o scară de la 1 la 10 Nokia obţine 6,9 puncte în studiul Greenpeace, Nintendo - producătorul celebrei console Wii - are un scor de doar 0,8 puncte. „Nintendo punctează zero la majoritatea criteriilor, exceptând managementul chimicalelor şi energia“, arată Greenpeace.

Compania Microsoft - 2,9 puncte - este criticată pentru folosirea a prea puţine materiale reciclate şi pentru faptul că produsele sale consumă multă energie în raport cu cele concurente. Apple a progresat anul trecut şi a reuşit să obţină 4,3 puncte.

Potrivit Greenpeace, industria tehnologică „continuă să facă progrese importante şi oferă produse cu impact tot mai redus asupra mediului înconjurător“.

De exemplu, monitoarele LED (Light Emmiting Diode), care consumă puţină energie şi nu folosesc mercur, devin din ce în ce mai folosite la laptopuri. Mai mult, în construcţia televizoarelor şi a monitoarelor se foloseşte tot mai mult plastic reciclat.

  • 6,9 este nota obţinută de producătorul de telefoane mobile Nokia

CLASAMENT Topul celor mai nepoluante electronice