Cel mai mare exerciţiu de protecţie civilă

Cel mai mare exerciţiu de protecţie civilă

Arădenii şi cei care vor trece mâine şi joi prin oraş sunt sfătuiţi să nu intre în panică dacă vor vedea o mulţime de maşini de intervenţie pe străzile oraşului.

Totul face parte dintr-un exerciţiu de protecţie civilă şi intervenţie în caz de dezastre, care este cel mai mare realizat în România şi unul din cele mai mari din Europa. La eveniment participă 10 ţări, iar Ungaria şi România sunt actorii principali. Scenariul prevede intervenţii atât în Ungaria, cât şi la noi. În exerciţiu sunt implicate peste 300 de persoane.

Nu intraţi în panică dacă vedeţi o mulţime de maşini de intervenţie. În principiu nu s-a întâmplat nimic grav, ci este vorba de exerciţiul EU-HUROMEX 2008.

A început în Ungaria, iar legătura cu România se face prin oraşul Chişineu-Criş, unde vor fi aduse 180 de victime inundaţiilor din Ungaria. Totul continuă mâine seară pe ştrandul din Arad, unde se simulează un dezastru, iar victimele ajung în Mureş. Joi sunt exerciţii la fostul combinat chimic de la Vladimirescu, unde un mare cutremur a făcut ravagii. Exerciţiul continuă cu salvarea mai multor victime de pe insula şi din lacul Ghioroc.

Cu un scenariu ce conţine atât de multe dezastre, cele aproape 80 de autospeciale din 10 ţări vor fi tot timpul în acţiune. Reprezentanţii ISU Arad se tem ca aplicaţia îi va speria pe locuitori, care ar putea bloca numărul unic de urgenţă 112.

Sfătuiţi să nu intre în panică şi să nu blocheze 112 Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, col. Ioan Bogdănescu, îi sfătuieşte pe oameni că „nu trebuie să se sperie oamenii, în 24, 25 şi chiar 26 dimineaţa când se retrag forţele. Este un exerciţiu pentru a ne pregăti pentru cazuri reale. Fiind foarte multe forţe participante şi deplasarea din baza de operaţii la locul de desfăşurare a acestor evenimente, fac apel la populaţia din municipiul Arad ca în această perioadă să anunţe la 112 doar cazurile reale. Ne cerem scuze şi rugăm oamenii să ne acorde sprijinul necesar pentru că vor fi, probabil, anumite blocaje în trafic şi probabil că vor fi întârzieri“. Maşinile de pompieri vor trebui să treacă prin traficul infernal din oraş, unde lucrările de reabilitare a drumurilor sunt în toi.

Finanţat de UE, exerciţiul va fi evaluat de 30 de observatori şi experti din statele membre ale UE, EEA (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) şi NATO.

Tabără în poligon Baza de operaţiuni este în poligonul de instrucţie al ISU Arad, se întinde pe câteva hectare şi oferă cazare, în 50 de corturi militare, pentru aproximativ 300 de persoane. Aici există curent electric, un generator ce poate face faţă căderii reţelei publice de curent, duşuri, apă potabilă şi instalaţii de decontaminarea a apei. Tabăra este dotată şi cu net wireless, pentru o cât mai rapidă comunicare. Alex Negru

Ne puteți urmări și pe Google News