Bancile au marit constant sumele pe care le pot imprumuta clientii.
Patru banci autohtone ofera credite de consum care pot ajunge pana la 20.000 de euro.
Doua dintre institutii isi lasa clientii sa ramburseze imprumuturile in zece ani, iar celelalte doua practica perioade de creditare mai scurte: de sapte, respectiv opt ani.
Creditul de consum maxim a crescut de la cel mult 5.000 de euro, in urma cu trei-patru ani, de circa patru ori. Concomitent, perioada in care acestea trebuie rambursate s-a dublat, ajungand la zece ani.
Cele mai multe banci ofera credite de consum care pot fi rambursate in zece ani, dar nu imprumuta sume putin mai mici: 10.000 de euro sau 15.000 de euro.
Cele mai cerute credite
Creditele de consum au cel mai mare succes pe piata autohtona. Datoriile asumate de romani fata de banci in urma contractarii de credite de consum reprezentau aproape 80% din total. Ofertele bancilor, imbunatatite de la o zi la alta pentru a atrage un numar cat mai mare de clienti, nu fac altceva decat sa raspunda la cererea din piata.
Dobanzile anuale efective percepute de banci la credite de consum acordate in moneda europeana pe perioade de pana la zece ani se situeaza in intervalul 11%-21%. In cazul imprumuturilor contractate in moneda nationala, dobanzile efective sunt intre 13% si 24%.
Perioade lungi, costuri mai mari Valoarea imprumutului creste concomitent cu perioada in care urmeaza sa fie rambursat imprumutul. Dar perioadele lungi de creditare sunt in avantajul clientului numai din acest punct de vedere. Aceasta pentru ca perioadele de rambursare mari atrag dupa ele si costuri pe masura cu dobanzile.
De exemplu, daca suma de 10.000 de euro este imprumutata pentru un an cu o dobanda efectiva de 15%, costurile suportate de client cu dobanda sunt de 774 de euro.
Daca aceeasi suma este imprumutata pe zece ani, costurile suportate de cel care face creditul cu dobanda sar la 8.631 de euro. In cazul imprumutului care urma sa fie platit intr-un an, ratele lunare erau de 898 de euro, in timp ce, daca acesta este achitat in zece ani, ratele lunare sunt de numai 156 de euro.
Dupa cum arata statisticile, romanii prefera imprumuturile pe perioade mai mari de cinci ani, care sunt considerate contractate pe termen lung. Cauza este dorinta de a putea imprumuta sume mai mari de la institutiile de credit, in conditiile in care nivelul veniturilor este destul de scazut.