Evenimentul Zilei > Social > Muncă în folosul comunităţii pentru cei care consumă alcool în exces
Muncă în folosul comunităţii pentru cei care consumă alcool în exces

Muncă în folosul comunităţii pentru cei care consumă alcool în exces

La parlament va fi depus un proiect legislativ care să prevadă ca persoanele ajunse în spital în urma excesului de alcool să "deconteze" cheltuielile legate de tratament prin muncă în folosul comunităţii.

Cel puţin 50.000 de pacienţi sunt trataţi anual în urma excesului de alcool, fapt care implică cheltuieli de zeci de milioane de euro, în timp ce persoane care suferă de maladii cronice sunt înscrise pe listele de aşteptare de câteva luni pentru a beneficia de consultaţii imagistice, tratament sau chiar intervenţii chirugicale, după spusele medicului Tudor Ciuhodaru. Acesta intenţionează să depună un proiect de lege care să îi pedepsească prin muncă în folosul comunităţii, pe cei care ajung la spital din cauza consumului de alcool

Peste 60 de afecţiuni sunt direct legate de consumul de alcool şi alte 200 au legătură indirectă, iar decesele legate de alcool au depăşit numărul celor legate de acte violente.

În România se consumă peste 12,5 litri de alcool pe cap de locuitor
„Nu este vorba de fatalitate, de boală genetică sau accident, ci de un act voluntar al celui care uită sau vrea să uite de consecinţele negative ale consumului de alcool atât de mediatizate în ultima perioadă. În circuitul terapeutic al unui astfel de pacient se suprapun adesea Poliţia sau Jandarmeria, pe lângă ambulanţă, UPU sau secţiile de psihiatrie, crescând şi mai mult costurile intervenţiei, iar dintre aceşti pacienţi se selectează adesea cei care agresează personalul medical. Nu putem pune biruri suplimentare precum coplata sau luarea medicamentelor de la gura copiilor sau vârstnicilor pentru ca unii să-şi amintească doar că "in vino veritas". Nu putem continua să desfiinţăm şi să comasăm spitale, dar poate că astfel vom avea străzi mai bune, parcuri mai frumoase şi poate chiar noi cămine în care să ne tratăm bătrânii", susţine doctorul Ciuhodaru.

România face parte dintre ţările europene unde consumul de alcool pur depăşeşte 12,5 litri pe locuitor, într-un an. „Suntem printre cei mai mari consumatori de alcool din lume şi datorită consumului excesiv de alcool zilnic se prezintă la spital cel puţin trei pacienţi în fiecare UPU", a mai subliniat medicul.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News