Evenimentul Zilei > Actualitate > Cearta dintre primarul din Baia Mare şi bulibaşă a dus la înfiinţarea „Lagărului ţiganilor din Uzina Morţii”!
Cearta dintre primarul din Baia Mare şi bulibaşă a dus la înfiinţarea „Lagărului ţiganilor din Uzina Morţii”!

Cearta dintre primarul din Baia Mare şi bulibaşă a dus la înfiinţarea „Lagărului ţiganilor din Uzina Morţii”!

Primarul Cherecheş e bun tovarăş cu bulibaşa Pise. Cei doi s-au certat într-o seară, iar edilul s-a răzbunat a doua zi: a mutat 200 de oameni în Uzina Morţii.

Evenimentul zilei vă prezintă în exclusivitate dedesubturile scandalului de la Baia Mare dintre primarul USL Cătălin Cherecheş şi liderii romilor, în principal şeful Partidei romilor din municipiu, celebrul Pise.

Deşi primarul Cherecheş dă comunicate peste comunicate şi anunţă că nu va ceda şantajului unor bulibaşe, Ope­ra­ţiunea "Cuprom" o dispută promiscuă între doi foşti aliaţi: candidatul USL la Locale şi liderul românilor din Baia Mare.

Bulibaşa Pise este nimeni altul decât mâna dreaptă a primarului Cătălin Cherecheş. El a condus campania electorală a acestuia din anul 2008, precum şi pe cea din 2011, când doar 250 de voturi aduse de populaţia romă pe ultima sută de metri l-au scăpat pe Cherecheş de turul doi. Atunci, prezenţa la urne a fost foarte slabă, în schimb romii au votat în proporţie de 90%, ajutându-l pe candidatul PNL să câştige la mustaţă.

De fapt, întreaga problemă a romilor de pe Craica este strict electorală. În afară de Evenimentul zilei, nimeni n-a avut curajul să pună degetul pe rană pe acest subiect, pentru că populaţia majoritară este deranjată de stilul de viaţă nomadă al romilor.

Mutarea era convenită cu liderii romilor

Deşi acum îi pun pe romi la zid şi îi ameninţă cu demolarea caselor, ani în şir autorităţile locale au încurajat dezvoltarea fenomenului Craica, romilor de aici întocmindu-li-se acte pe bordeiele pe care şi le-au ridicat din chirpici, lemne, fiare şi tot ce au găsit la groapa de gunoi. Craica reprezintă de 20 de ani cea mai facilă masă de manevra electorală.

Pentru alegerile din 10 iunie, primarul Cherecheş şi-a trecut în programul electoral mutarea locuitorilor de pe Craica şi eliberarea zonei, fapt care i-a adus dintr-o dată 93% din voturile băimărenilor.

Pentru realizarea acestui plan, el a apelat la Pise, omul lui de încredere şi au întocmit un proiect aprobat şi de Consiliul Local, prin care se stabilea mutarea romilor în câteva blocuri din oraş. Partenerii proiectului: Partida romilor, Caritas- filiala Baia Mare, ASOC şi Primaria Baia Mare.

Cherecheş şi bulibaşa s-au luat de guler la bodegă

Bomba electorală era pregătită să explodeze, dar tot planul a căzut cu patru seri în urmă, când Pise şi Cherecheş s-au întâlnit la o bodegă din Baia Mare.

Aici, în timp ce plănuiau o emisiune la televiziune, Pise i-a spus lui Cherecheş : "Ar trebui să fiu şi eu în emisiune". Cherecheş a replicat: "Pentru tine nu există destulă lumină în televiziunile din Baia Mare, ar trebui luate nişte halogene".

"Nu ştiu care dintre noi doi e mai alb", i-a replicat primarului liderul romilor. "Cum vorbeşti aşa cu mine?", a zis Cherecheş – susţin martorii contactaţi de EVZ – "cine eşti tu mă?". "Eu sunt ăla care te-o făcut primar pe tine. Eu şi ţiganii mei!", i-a replicat Pise. În acel moment, Cherecheş s-a ridicat de la masă şi a urlat: "Pe mine m-au făcut primar ţiganii? Mă p… pe ei! O să vă arăt eu cine sunteţi!".

Din bodegă, primarul a tâşnit direct spre Craica, unde i-a convocat de urgenţă pe oamenii din zonă şi le-a comunicat: "Pise a ieşit din joc. De mâine începem mutarea" .

Mama primarului a vizitat lagărul

Peste 2.000 de suflete au trăit până acum în Craica. Pe 1 iunie, pe o ploaie torenţială, câteva zeci de familii au fost transportate în camioane spre Cuprom, supranumită Uzina Morţii pentru că a fost, până acum câţiva ani, cel mai mare poluator din România, după Copşa Mică.

În Blocul 2, în fapt fostul Laborator chimic al uzinei, se găseau zeci de recipienţi cu substanţe chimice. Peste noapte, copiilor li s-a făcut rău şi au fost duşi la Urgenţe, constatându-se intoxicaţia.

Încăperile din bloc păstrează pe uşi semnul morţii


Sticle cu substanţe toxice, lăsate la îndemâna copiilor

Duminică seara, la faţa locului a venit personal mama primarului, care este manager la Spitalul de Boli Infecţioase. A vrut să se convingă că fiul ei nu i-a otrăvit pe "refugiaţi".


Mama primarului Cherecheş a venit la bloc cu jandarmi şi bodyguarzi

Jandarmii i-au pus pe romi să adune toate deşeurile de la subsolul clădirii, după care au plecat.

Ieri dimineaţă, şapte familii au părăsit deja Laboratorul Cuprom, întorcându-se în Craica.

Primarul Cherecheş a anunţat că va continua demolările. Şi totul a pornit de la o ceartă la crâşmă între doi vechi tovarăşi.Copiii mai mari îşi ajutau părinţii la construirea cocioabelor, după ce au părăsit blocul groazei"Ce faci? Ne omori! Ne intoxicăm!".
"Vă intoxicaţi de la curăţenie"

schimb de SMS-uri între BULIBAŞA PISE şi primarul CĂTĂLIN CHERECHEŞ

Integrare cu buldozerele

Marian Mandache, directorul executiv al Romani Criss, spune că soluţionarea problemei romilor din Baia Mare nu se face intrând cu buldozerele peste noapte, ci integrând social familiile şi educând tineretul.

"Copiii trebuie trimişi la şcoală, pentru că după mutare, foarte mulţi vor abandona cursurile deoarece distanţa este foarte mare. Trebuie create locuri de muncă pentru adulţi şi apoi alocarea unor locuinţe sociale sau concesionarea unui teren pe care aceşti oameni să îşi edifice case. Sunt soluţii, chiar şi pentru cei mai săraci, cu ajutorul unor organizaţii", a declarat Mandache.

Acesta spune că e o chestiune care se poate rezolva în câţiva ani, dacă există voinţă.

Cherecheş: "S-au intoxicat singuri cu spray paralizant"

Georgeta Petrovici

Versiunea lui Cătălin Cherecheş pentru intoxicaţia din noaptea de 1/2 iunie aduce în prim-plan aşa-zişii lideri interlopi ai comunităţii rome din Craica.

Primarul susţine că victimele ajunse la spital nu s-au intoxicat cu chimicalele din fostul laborator al Uzinei Morţii, ci pentru că în clădire au fost pulverizate spray-uri paralizante de către cinci şefi de grupări mafiote. "O spun chiar ţiganii. Liderii infractori au dat cu spray şi copiilor li s-a făcut rău. O ţigancă de 35 de ani mi-a spus că aceşti mafioţi o obligă să facă copii ca să le încaseze alocaţiile", sunt afirmaţiile primarului din Baia Mare.

El a spus chiar că cei cinci agresori au fost identificaţi şi sunt anchetaţi de Poliţie. El e contrazis însă de şefii IJP Maramureş: "Nu avem autori. Medicii au stabilit că cei 13 copii au fost intoxicaţi cu o subs­tanţă necunoscută, iar acum se fac cercetări pentru a vedea dacă aceasta a ajuns din neglijenţă acolo sau a fost pusă intenţionat", a declarat cms. şef Gheorghe Moldovan.

Este destul de evident că poliţiştii şi medicii care au sosit în noapte de 1 spre 2 iunie la "blocul groazei" şi-ar fi dat seama dacă fusese pulverizat spray paralizant.

Încercând să-şi spele imaginea, Cherecheş spune că are planuri mari cu romii din Baia Mare, urmând să le asigure 200 de locuinţe sociale. "Există o înţelegere tacită cu societăţile de salubritate şi spaţii verzi, care angajează ţigani. În niciun caz acţiunea aceasta nu are legătură cu campania, eu am în sondaje peste 90%", susţine Cherecheş.

"Voi construi 200 de locuinţe sociale pentru romi. Mutarea la Cuprom n-are legătură cu campania."

Cătălin Cherecheş, primar Baia Mare

Primarul din Baia Mare a mai construit anul trecut un zid înalt de 2 metri în jurul unor blocuri locuite de romi

Citiți și:

  • EXCLUSIV EVZ. Auschwitz-ul de la Baia Mare. 2.000 de romi mutaţi în Uzina Morţii de primarul Cherecheş "Chimicul"
  • Un candidat USL vrea să i se retragă sprijinul politic primarului Cherecheș
  • Amnesty International face anchetă la Baia Mare! 60 de familii de romi, evacuate din colibe
  • Primarul din Baia Mare şi romii. Faza pe evacuări
  • Zidul de la Baia Mare: prima zi de segregare oficială în România
  • Ghetou pentru romii din Baia Mare. Rasism sau disciplină?
  • Primăria Baia Mare vrea să construiască un zid în jurul blocurilor cu romi. Primarul: "Nu e rasism. E ordine și disciplină!"
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.