Evenimentul Zilei > Social > Cea mai tare grupa de sânge. Doar 43 de oameni o au la nivel global
Cea mai tare grupa de sânge. Doar 43 de oameni o au la nivel global

Cea mai tare grupa de sânge. Doar 43 de oameni o au la nivel global

Sunt cunoscute patru grupe sanguine - 0, A, B și AB, numai că, acum, s-a aflat că există alte câteva grupe de sânge atât de speciale încât pot fi întâlnite extrem de rar la nivel mondial. Trebuie spus că o grupă rară poartă denumirea de „sângele de aur.”

Specialiștii au descoperit, în 2014, două noi sisteme de grupe sangvine care poartă denumirea Langereis (Lan) şi Junior (Jr). Acestea au fost identificate de cercetătorii medicali de la Institutul Naţional de Transfuzii Sangvine din Franţa.

 Grupe rare și foarte interesante, descoperite de cercetătători

De fapt, este vorba despre două proteine de pe suprafaţa globulelor roşii, care favorizează transportul unor substanţe în afara celulelor. Aceste grupe noi de sânge se întâlnesc rar pe continentul european, însă Junior este des întâlnit printre populația niponă, scrie Capital.ro.

Conform thehindu.com, cea mai rară grupă de sânge este HH, cunoscută sub denumirea de „sângele Bombay”. Este un tip de sânge în afara sistemului standard ABO, iar în lumea întreagă se găsesc puține persoane cu grupa sanguină HH.

În ultimele cinci decenii, experții sanitari au descoperit 43 de persoane în întreaga lume care au o particularitate a sângelui cu potenţial uriaş de a salva vieţi, motiv pentru care a fost desemnat „sângele de aur”. Acesta a fost descoperit în 1961, la o femeie din Australia. Până în 2010, au fost descoperiți 43 de oameni cu „sângele de aur”.

Acest sânge special este considerat universal compatibil cu toate celelalte grupe sanguine care au particularităţi deosebite ale Rh-ului negativ, ceea ce face ca potenţialul său de a salva vieţi să fie enorm. În ciuda acestui crez, specialiștii medicali sunt încă rezervaţi să efectueze transfuzii cu sângele de aur.

Deși un om cu „sângele de aur” poate fi un donator universal, acesta poate primi sânge doar de la cineva cu o grupa sanguină identică. Astfel că cele 43 de persoane sunt dependente una de alta. Acești oameni unici sunt în Brazilia, China, Irlanda, Japonia și Statele Unite ale Americii.