„Sângele de aur”, cea mai rară grupă sanguină din lume. Doar 43 de persoane de pe Pământ o au

„Sângele de aur”, cea mai rară grupă sanguină din lume. Doar 43 de persoane de pe Pământ o auSursa foto: arhiva EVZ

Grupa sanguină nu este un subiect tabu pentru nimeni și nici nu ne așteptăm la descoperiri impresionante în acest domeniu. Totuși, iată că specialiștii au reușit să ne surprindă, prezentându-ne „sângele de aur”, care curge prin venele a doar 43 de persoane din întreaga lume. Ea a fost descoperită pentru prima oară în Australia, în 1961.

Prima persoană la care s-a descoperit această grupă sanguină rară este o femeie din Australia. De atunci, cercetătorii au încercat să obțină cât mai multe informații despre „sângele de aur”, însă el este extrem de rar. Doar 43 de persoane din întreaga lume au ceastă grupă sanguină. Conform specialiștilor, se pare că acest sânge are un potențial ridicat de a salva vieți.

În 1961, atunci când a fost descoperit pentru prima dată „sângele de aur”, medicii nu i-au dat prea mari șanse. Aceștia considerau că embrionii cu acest tip de sânge au șanse minime să supraviețuiască, cu atât mai puțin să ajungă și la maternitate, arată bigthink.com. Cu toate că viitorul suna urât pentru persoanele cu această grupă de sânge, până în 2010 au fost descoperite 43 de persoane din întreaga lume care o au.

Este o grupă sanguină extrem de rară, ea având Rh-ul nul. După multe analize de laborator, specialiștii au descoperit că „sângele de aur” este compatibil cu orice grupă care are particularități deosebite ale Rh-ului negativ. Acest lucru nu poate fi decât îmbucurător, deoarece are un potențial uriaș de a salva vieți. Cercetătorii caută donatori cu „sânge de aur”, însă ei sunt extrem de rari.

Deși pare o minune în industria medicală, medicii se feresc să facă transfuzii cu acest tip de sânge. Conform specialiștilor, o astfel de transfuzie se face doar în cazul pacienților aflați în stare critică, care trebuie neapărat salvați. Motivul pentru care nu se folosește prea des este legat de raritatea lui. Odată administrat, este extrem de greu de găsit. În timp ce „sângele de aur” poate face minuni pentru alte categorii de sânge, persoanele cu Rh nul nu pot beneficia de o transfuzie cu altfel de sânge. În cazul în care aceștia ar avea nevoie de donații, viața lor depinde de cei 43 de oameni sau de depozitul făcut pentru sine.

Celulele roșii și antigenii sunt cei care duc la grupe sanguine diferite

Cele 43 de persoane care au grupa de sânge extrem de rară se află în diverse colțuri ale lumii, în Brazilia, China, Japonia, Statele Unite, Irlanda. În cazul în care unul dintre ei ar avea nevoie de o transfuzie de sânge urgentă, viața sa ar putea fi pusă în pericol din cauza birocrației. Transportarea de sânge dintr-o țară în alta este extrem de dificilă, însă medicii au găsit o metodă prin care să poată face rezerve. Fiecare persoană care are „sânge de aur” poate merge să doneze sânge pentru propria nevoie, dacă va fi cazul vreodată.

Celulele roșii sunt cele care creează aceste diferențe de sânge. Ele sunt numite hemoglobină și se ocupă de transportul de oxigen și eliminarea dioxidului de carbon din organism. Aceste celule au niște proteine numite antigene, iar prezența sau absența anumitor antigene determină tipul de sânge. Spre exemplu sângele de tip A are numai antigenele A, tipul B numai B, tipul AB ambele și tot așa.

Proteina RhD este un antigen al celulelor roșii care determină de asemenea diferențe la sânge. Persoanele care au această proteină sunt considerate pozitive, iar cele care nu o au, negative. În cazul transfuziei cu o grupă de sânge necorespunzătoare, sistemul imunitar nu recunoaște noua substanță și consideră că organismul este atacat.

Grupele de sânge au 345 de antigeni, iar 160 dintre aceștia se regăsesc la majoritatea oamenilor. Dacă lipsește un antigen pe care ceilalți 99% îl au, atunci grupa sanguină este considerată rară. În cazul în care ai un antigen pe care 99% dintre persoane nu îl au, atunci grupa sanguină este considerată foarte rară. „Sângele de aur” este una dintre cele mai rare grupe sanguine din lume, persoanele care o au având lipsă toți cei 61 de antigeni din sistemul Rh. Tocmai din acest motiv este numit Rh nul.

Ne puteți urmări și pe Google News