Ingrediente

400 g făină

50 g cacao

1 praf de sare

150 g unt moale, la temperatura camerei

150 g zahăr brun

1 plic zahar vaniliat sau miezul de la 1 jumătate de păstaie de vanilie

2 ouă

400 g banane bine coapte

200 ml lapte rece

150 g fructe deshidratate/confiate: stafide, curmale, smochine, mango, papaya, ananas, cocos

1 plic praf de copt

20 ml rom

50 g nuci

Mod de preparare

Într-un castron se pun la înmuiat câteva minute fructele deshidratate împreună cu romul.

Într-o tigaie anti aderentă se prăjesc ușor nucile pentru a li se dezvolta aroma.

Se decojesc bananele și se zdrobesc cu furculița sau cu mixerul până se obține o crema fină și parfumată.

Se încinge cuptorul la 180C (treaptă medie la cele cu gaz). Într-un castron încăpător se spumează untul moale împreună cu zahărul și vanilia. Se adaugă ouăle întregi, praful de sare și se mixează mai departe. Se amestecă și piureul de banane.

Se cerne făină împreună cu cacao și praful de copt și se adaugă în castronul mixerului. Se amestecă bine și se toarnă câte puțin din laptele rece până se obține o consistentă cremoasă, mai fluidă. Nucile prăjite și răcorite se toacă mare cu cuțitul și se pun și ele în castron împreună cu fructele deshidratate. Romul contribuie și el la creșterea aluatului. Se amestecă bine cu lingură compoziția.

Se pregătesc 2 forme de chec. Dacă sunt din silicon nu trebuie nici unse nici așternute cu hârtie de copt. Dacă sunt tăvi clasice vor trebui tapetate cu hârtie de copt. Se împarte compoziția în 2 astfel încât să ocupe doar 2/3 din înălțimea formei (va crește la copt). Formele se introduc imediat la cuptorul încins pentru 40-50 de minute la 180 C.