Evenimentul Zilei > Actualitate > Este de necrezut: Fumatul, interzis și pe balcon! Când intră legea în vigoare
Este de necrezut: Fumatul, interzis și pe balcon! Când intră legea în vigoare

Este de necrezut: Fumatul, interzis și pe balcon! Când intră legea în vigoare

Se interzice fumatul pe balcon, dar în anumite condiţii. Fumătorii rămân la mâna celorlalţi proprietari.
Măsura se aplică în cazul în care minimum o persoană din clădire este împotriva acestui viciu. Asta se va întâmpla în ţara care a interzis fumatul pe balcon. Legea va  intra în vigoare în ianuarie 2021.
Aşdar, autorităţile lituaniene au luat decizia de a interzice fumatul pe balcon în condiţiile în care doar un locatar din clădirea respectivă este împotriva acestui viciu

Legea a fost aprobată de Parlamentul de la Vilnius şi urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Proiectul, propus de ministrul Sănătăţii, prevede, de asemenea, interzicerea fumatului pe arenele sportive deschise, în staţiile de autobuz şi pe terasele cafenelelor.

Lituania are o legislaţie drastică şi în ceea ce priveşte consumul de alcool. În 2017, vârsta legală pentru consum a crescut la 20 de ani, iar publicitatea pentru băuturile alcoolice a fost interzisă.

Fumătorii din Lituania nu vor mai putea fuma în propriile balcoane 

Proiectul de lege, propus de ministrul sănătății, Aurelijus Veryga, interzice fumatul în locurile de sport în aer liber, stațiile de autobuz, locurile de joacă pentru copii și cafenelele în aer liber.

Interzicerea fumatului în balcoanele private ale clădirilor de apartamente, cu excepția cazului în care toți vecinii sunt de acord, a fost o propunere controversată pe care parlamentul a luat-o în considerare de mai multe ori din 2014. Apărând proiectul de lege, deputatul Antanas Vinkus de la Partidul Social Democrat al Muncii, a susținut că oamenii au fost expuși fumului pasiv de către vecinii lor.

Dreptul unei persoane la sănătate are prioritate față de dreptul altei persoane de a fuma”, a spus el. Între timp, Andrius Mazuronis, din mișcarea liberală de opoziție, a spus că regula va fi aproape imposibil de aplicat. „Va fi o regulă, practic inexecutabilă”, a argumentat el, adăugând că ar putea funcționa în continuare ca un factor de descurajare a fumatului.

În total, 69 de parlamentari au votat în favoarea proiectului de lege, patru s-au opus și șapte s-au abținut. Noile reguli vor intra în vigoare în 2021, informează lrt.lt.