Ce trebuie să mâncaţi zilnic ca să aveţi spor la învăţat
- Adam Popescu
- 24 iunie 2009, 00:00
Alimentele uşoare ajută sângele să ajungă rapid la creier şi îl fac să funcţioneze mai bine. Medicii vă recomandă fructe, iaurturi, brânzeturi, dar şi dulciuri.
Dacă urmează să daţi examen de admitere la facultate, medicii vă sfătuiesc să luptaţi cu toate armele din dotare: învăţaţi bine, mâncaţi sănătos şi dormiţi cât puteţi de mult pentru a-i da posibilitatea creierului să se refacă. Cu un program ca la armată sau ca în marile competiţii sportive, şansele de reuşită cresc, vă asigură specialiştii în nutriţie şi neuroştiinţe.
Mai degrabă ronţăiţi gumă decât covrigei şi alune
Dieta din perioada de pregătire a examenelor trebuie să conţină puţine grăsimi. „Dacă mâncaţi alimente grele sângele fuge în stomac în loc să se ducă spre creier, unde este nevoie de el”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu, lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti.
Încercaţi meniurile bazate pe proteine (carne albă de pui sau peşte), fructe proaspete şi uscate, iaurturi, brânzeturi, salate, supe, borşuri. În timp ce învăţaţi, este bine să nu ronţăiţi tot felul de alimente (alune, covrigei, chipsuri), deoarece riscaţi să vă îngrăşaţi. În timpul perioadei de învăţare nu faceţi un efort fizic deosebit şi evitaţi consumul mare de energie.
„Dacă nu vă puteţi abţine de la ronţăit, cea mai bună variantă este guma de mestecat”, sugerează medicul Corina Zugravu. Studiile au arătat că elevii care mestecă gumă în timp ce învaţă reuşesc să-şi destindă sistemul nervos. Dacă sim ţiţi nevoia, puteţi suplimenta dieta cu vitaminele B, C şi cu mag neziu.
Fără cafea şi tutun
Medicii nutriţionişti vă mai sugerează să reduceţi consumul de cafea şi de ţigări. Nu este bine să beţi mai mult de două cafele pe zi. „Ţigările şi cafeaua cresc tensiunea”, avertizează medicul Corina Zugravu. În locul cafelei, puteţi încerca laptele cu cacao. Aceasta con ţine antioxidanţi buni pentru sistemul nervos. La fel de importantă ca hrana este hidratarea.
„Fără apă, scad performanţele intelectuale”, spune medicul Croina Zugravu. Sunt bune apa minerală şi limonada. Înainte cu două zile de examen, aveţi liber la dulciuri, asta pentru că glucidele ajută creierul să funcţioneze. Dacă preferaţi fructele, sunt excelente bananele, deoarece conţin glucide, potasiu şi magneziu. În cazul în care faceţi diaree pe fond nervos, nu strică să aveţi la voi un medicament care să vă ajute.
ANTIDOT NATURAL
Plimbările vă ajută să dormiţi bine
Medicul Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti „Carol Davila”, din Bucureşti vă învaţă să dormiţi noaptea, pentru că altfel riscaţi să „bulversaţi” creierul. „Şapte ore de somn pe noapte sunt esenţiale.
Fără un somn odihnitor nu veţi avea o memorie de lungă durată”, atrage el atenţia. Studiile în neuroştiinţe au arătat că somnul odihnitor sintetizează bine in forma ţia acumulată peste zi şi creşte capacitatea de sinteză. Chiar dacă hormonii stresului îşi fac de cap şi uneori nu vă lasă să vă odihniţi, e bine să faceţi un efort suplimentar şi să-i eliminaţi din corp. „Mişcarea e cel mai bun antidot natural.
Ieşiţi afară, în aer liber, faceţi plimbări şi o să dormiţi bine. Nu vă recomand somniferele pentru că induc un somn artificial şi neodihnitor”, spune Radu Braga. Medicii vă recomandă să nu mai citiţi nimic cu o jumătate de oră sau chiar cu o oră înainte de culcare pentru că nu lăsaţi mintea să se odihnească şi veţi da ocazia stresului să se instaleze. Mai degrabă ieşiţi la plimbare sau ascultaţi muzică. Încercaţi să nu vă uitaţi la filme sau la televizor, deoarece veţi solicita ochii şi veţi agresa creierul.
Înainte de culcare se recomandă un pahar cu lapte cald şi un duş fierbinte. De alcool este bine să vă feriţi. „Un pahar cu bere vă este permis, cu condiţia să nu faceţi din asta un obicei”, adaugă nutriţionistul Corina Zugravu. Cel mai indicat este să învăţaţi în timpul zilei şi să dormiţi seara, însă dacă vă simţiţi mai confortabil să asimilaţi cunoştinţe după miezul nopţii, puteţi face şi aşa. „Organismul se va adapta, dar de cele şapte ore de odihnă tot aveţi nevoie”, adaugă Radu Braga.