Ce tarife veţi avea în roaming de la începutul lunii viitoare

Ce tarife veţi avea în roaming de la începutul lunii viitoare

Conform directivelor Uniunii Europene, companiile de telefonie mobilă vor trebui să-şi micşoreze costurile pentru apelurile în şi din străinătate, dar şi pentru transferul de date.

Până la 1 iulie, marile companii de telefonie mobilă trebuie să-şi ajusteze tarifele pentru convorbirile în roaming, astfel că două din cele trei companii deja consacrate au făcut modificările.

„Clienţii Vodafone România vor beneficia de noile tarife pentru apelurile efectuate şi pentru apelurile primite în statele membre ale Uniunii Europene şi în ţările din Spaţiul Economic European (EEA) - Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, precum şi în Elveţia, începând din 11 iunie 2010”, anunţă oficialii Vodafone. Tariful pentru un apel efectuat către orice destinaţie din UE, EEA şi Elveţia va fi de 0,39 euro/minut faţă de 0,43 euro cât este în prezent.

Pentru un apel primit pe teritoriul acestor state, costul va scădea la 0,15 euro/minut faţă de 0,19 euro. Pentru traficul de date pe telefonul mobil, clienţii Vodafone au opţiunea Passport Date Mobile, prin care pot beneficia de tarife precum 2 euro/MB, la care se adaugă o taxă de conectare pe sesiune, care este de 0,75 euro în Europa şi 1,8 euro în alte ţări.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, tot pentru acces la internet de pe telefonul mobil, clienţii Vodafone au la dispoziţie serviciul Vodafone World, prin care beneficiază de un tarif de 5 euro/MB în Zona 1 (corespunde Europei, în majoritate) şi cu operatorii preferaţi Vodafone, iar cu ceilalţi operatori tariful este de 8 euro/MB.

Cosmote are tarife similare, Orange mai aşteaptă

Aceleaşi preţuri le vor avea şi abonaţii Cosmote, cât şi utilizatorii cartelei. Aici, începând cu 1 iulie 2010, primirea de mesaje în căsuţa vocală când eşti în roaming într-o ţară UE va fi înlocuită cu primirea gratuită a unui SMS conţinând numărul de telefon al apelantului. Pentru ţările din afara UE, mesajele primite în căsuţa vocală vor fi tarifate conform politicii comerciale a Cosmote.

Pe segmentul de date-roaming, Cosmote afişează pe site-ul companiei tariful de 2,38 euro/MB pentru toate ţările UE. Elveţia are un cost mult mai ridicat, acesta ajungând la o valoare de 4,76 euro/MB. Orange România încă nu şi-a făcut publice noile planuri tarifare pentru roaming-voce. În schimb, la transfer de date, abonaţii companiei pot alege, în funcţie de traficul de date dorit, una dintre opţiunile Travel Data cu trafic inclus de 10 MB, 20 MB sau 50 MB la 8 euro, 15 euro şi respectiv 30 de euro (TVA inclus).

După consumarea traficului de date inclus, opţiunea aleasă se reactivează automat atunci când se iniţiază o nouă conexiune de date. De exemplu, în cazul în care clientul alege opţiunea Travel Data cu 10 MB la 8 euro şi consumă 18 MB, atunci când se află în roaming în UE sau în Elveţia va plăti 16 euro, adică mai puţin de 1 euro/MB, graţie reactivării automate a opţiunii.

Aceste tarife sunt valabile începând cu data de 4 iunie, pentru cei care utilizează serviciile de e-mail şi internet mobil în roaming în UE şi în Elveţia.

SFATURI

Cum să apelezi din străinătate

Pentru a apela un număr de telefon din ţara vizitată, clientul trebuie să formeze direct numărul de telefon fără prefix internaţional. În cazul în care acesta vrea să apeleze un număr de telefon din România sau din altă ţară decât cea vizitată, acesta trebuie să tasteze numărul de telefon în format internaţional.

În schimb, pentru a fi sunat din România, cel care te apelează formează numărul tău în format naţional (076X, 074X, 072X). Din străinătate, cel care te apeleză formează numărul tău în format internaţional (+4076X, +4074X, +4072x).

Apelarea în roaming a numerelor scurte depinde de posibilităţile tehnice ale operatorului partener în a cărui reţea se află înregistrat clientul.