Ce se va întâmpla cu preţurile alimentelor
- Vladimir Tism ăneanu
- 14 octombrie 2010, 23:54
În timp ce ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, vrea reducerea preţurilor la alimente, producătorii vorbesc despre scumpiri, dar la comercianţi.
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, dă asigurări că românii vor cumpăra alimente mai ieftine de Crăciun sau cel puţin la aceleaşi preţuri ca acum. Producătorii susţin însă că nu mai au resurse pentru a reduce preţurile, iar majorările sunt operate de comercianţii care vor profituri mari. Comercianţii care nu vor tăia din preţuri sau le vor rotunji vor rămâne cu marfa nevândută.
"Nu sunt justificate creşterile de preţuri. Eu cred că ele chiar se vor duce în jos în perioada Sărbătorile de Iarnă", a subliniat Tabără, la lansarea celui de-al doilea raport al Consiliului Concurenţei privind provocările pieţei unice şi concurenţa în sectoare sensibile.
Preţul cărnii de pui se dublează de la fermă la raft
Anunţul privind reducerea preţurilor la alimente vine în contextul în care, de mâine, fermierii vor putea primi sumele aferente avansului pentru subvenţiile pe pământ, respectiv puţin peste 161 de lei/hectar. Totuşi, producătorii spun că nu mai pot susţine ieftinirea alimentelor, din moment ce costurile de producţie au crescut, iar comercianţii umflă preţurile.
"Preţul mediu la carnea de pui, la ieşirea din fermă, e mai mic anul acesta comparativ cu 2009. Noi nu putem creşte preţurile, căci a scăzut puterea de cumpărare. Noi vindem în pierdere, comercianţii fac profit", ne-a declarat Ilie Van, şeful patronatului din industria avicolă. Potrivit lui, costul mediu de producţie pentru un kilogram de carne de pui în viu se ridica la 3,7 lei în 2009, iar până la finele acestui semestru va avansa la 4,49 de lei, pe fondul scumpirii cerealelor şi a energiei.
Carnea de pui se vinde în medie cu 6,5 lei/kg din abator şi ajunge pe piaţă la peste 16 lei/kg. Şi un ou ajunge la raft cu un preţ dublu faţă de cel de la producător, de 0,29 de lei. De asemenea, un kilogram de carne de porc în viu costă 5,3-5,6 lei, iar în unele târguri se vinde şi cu 11 lei.
Aplicarea Codului de Bune Practici ar conduce la ieftinirea alimentelor cu 30%, mai spune Tabără. Opinia acestuia nu este împărtăşită şi de Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei. El spune că motivul pentru care legea nu funcţionează este "exact excesul birocratic, faptul că e complicat de aplicat şi riscă să coste statul mai mult aplicarea decât beneficiile pe care le-ar aduce".
Comisarul european Dacian Cioloş spune că va propune un set de legi prin care să se creeze premisele creşterii puterii de negociere a producătorilor în raport cu procesatorii şi comercianţii, astfel încât valoarea adăugată să fie repartizată proporţional şi echitabil pe întreg lanţul agroalimentar.