Anunțul ministerului legat de festivitățile prilejuite cu ocazia închiderii anului școlar, pe 12 iunie, vine în contextul în care starea de alertă este încă în vigoare în România.

” În conformitate cu prevederile Legii nr. 55/15 mai 2020, revenirea în unitățile de învățământ vizează doar elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii terminali din școala profesională și școala postliceală, în condiții de siguranță, întrucât, începând cu data de 2 iunie, pentru o perioadă de două săptămâni, se derulează doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale, în contextul respectării unor măsuri stricte de prevenire/protecție”, informează Ministerul Educației.

În aceste condiții, singura variantă de organizare a festivităților, la care au apelat deja unele școli din țară, sunt platformele online.

Ministerul a lansat în dezbatere publică proiectul privind structura anului școlar pentru 2020 – 2021, potrivit căruia pe 14 septembrie ar putea începe cursurile. Anul acesta, școala a început pe 9 septembrie.

Consiliul Național al Elevilor a arătat însă că nu renunță la propunerea ca anul școlar să înceapă pe 1 septembrie, pentru că acest lucru ar ajuta elevii.

Trebuie să facem o diferență. Începerea anului școlar nu este același lucru cu începerea cursurilor. Ministerul Educației au propus pentru 2020-2021 o structură în care începerea anului să fie 1 septembrie și începerea cursurilor să fie 14 septembrie. Elevii își doresc 1 septembrie ca dată pentru începerea cursurilor. Asta presupune ca anul școlar să înceapă pe 15 august”, a explicat Anisie.

Ea a precizat că până la venirea elevilor la cursuri trebuie să se încheie în primul rând igienizarea școlilor