Evenimentul Zilei > Social > Ce sărbătoare este astăzi. Ce păcat mare fac 99% dintre ortodocși
Ce sărbătoare este astăzi. Ce păcat mare fac 99% dintre ortodocși

Ce sărbătoare este astăzi. Ce păcat mare fac 99% dintre ortodocși

Calendarul ortodox ne spune ce sărbătoare este astăzi. Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip şi Onisim sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 22 noiembrie.

Aceştia au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel şi l-au propovăduit pe Hristos în diferite ţinuturi.

Arhip şi Filimon în cetatea Colose din Frigia, iar Onisim la Roma, urmându-i Sfântului Apostol Pavel. Lui Filimon, soţiei acestuia, Apfia, şi lui Arhip, li se adresează Sfântul Pavel în Epistola către Filimon: „… iubitului Filimon, împreună-lucrător cu noi, şi surorii Apfia, şi lui Arhip, cel împreună-oştean cu noi, şi Bisericii din casa ta…” (Filimon 1, 1-2).

Atenție! Nu pune ulei în mâncare

Au avut cu toţii un sfârşit martiric, Filimon, Apfia şi Arhip fiind ucişi cu pietre în timpul împăratului Nero (54-68), iar lui Onisim i s-a tăiat capul în timpul lui Domiţian (81-96).

În cele 40 de zile ale postului, credincioşii nu trebuie să consume carne, brânză și ouă, în timp ce în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.