Ce plantezi primavara

Ce plantezi primavara

Este momentul ideal sa plantezi florile cu bulbi specifice verii sau sa le muti in gradina pe cele semanate in jardiniere.

Soarele este din ce in ce mai generos, astfel incat poti sta din nou in gradina sau in balcon sa-ti savurezi cafeaua. Ca sa te bucuri de un decor frumos trebuie sa te ingrijesti permanent de flori. Iata cateva sfaturi pentru ca gradina sau terasa ta sa fie subiect de invidie.

„Bulboasele” de vara

Acestea sunt gladiole, tuberoze, dalii, cana, alstroemeria etc. Trebuie mai intai sa sapi bine pamantul, apoi il vei marunti si la sfarsit il vei nivela.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ai grija ca inainte de plantare sa te uiti la starea sanatatii bulbilor, tuberculilor sau rizomilor. Daca sunt pete maronii sau urme de mucegai trebuie sa-i umezesti si apoi sa prafuiesti cu Dithane (cumparat de la magazinele cu substante fitosanitare). Dupa ce s-au zvantat, se pot planta.

Adancimea recomandata este de 10-12 cm, iar distanta de plantare este de circa 10-15 centimetri pentru gladiole, 30 centimetri pentru dalii si alstroemeria si 15-25 pentru cana si tuberoze. Vei uda bine acum si ori de cate ori este cazul, avand grija sa nu stagneze apa prea mult (mai ales daca a trebuit sa prafuiesti bulbii), altfel risti sa putrezeasca micile plantute.

Pe masura ce acestea cresc, trebuie sa ai pregatiti tutori (araci) de care sa sprijini plantele cand sunt prea inalte. Daca vrei sa le introduci printre alte plante trebuie sa tii cont de talia lor: daliile pot avea de la circa 50 de centimetri la 1,50-2 metri, gladiolele 80-100  de  centimetri, alstroemeria si tuberozele 60-80 de centimetri, iar cana de la 60 de centimetri la 1,50 metri.

Nu vei planta niciodata una din plantele de mai sus in fata si in spatele ei plante cu talie mica (20-30 centimetri). Daca bulbii de tuberoze sunt mici, ii vei planta doi-trei ani pana vor inflori. In acest interval, bulbul creste si se pregateste de inflorit.

Seamana anuale sau perene

Daca ai semanat in ianuarie-februarie in casa, in jardiniere, seminte de plante anuale (salvie, petunie, carciumarese, condurasi etc.) sau perene (rudbeckia, gailardia, margarete etc.) acum este momentul sa le plantezi.

Este bine ca, in prealabil, sa le fi tinut doua-trei saptamani pe balcon, pentru ca este stresant pentru ele sa le scoti in frigul noptii direct de la caldura casei. Distantele de plantare sunt de 10-15 centimetri intre plante si intre randuri.

Daca nu ai semanat nimic pana acum este momentul s-o faci direct in gradina (sau in jardinierele din balconul tau). Trebuie sa ai grija sa semeni cat mai rar si apoi sa acoperi cu un strat subtire de pamant. Atentie la udare: daca folosesti jet prea puternic vei spala pamantul de seminte si acestea vor fi mancate de pasari ori arse de soare.