Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce măsuri poți lua pentru a nu fi afectată de ”Boala femeilor neiubite”
Ce măsuri poți lua pentru a nu fi afectată de ”Boala femeilor neiubite”

Ce măsuri poți lua pentru a nu fi afectată de ”Boala femeilor neiubite”

Endometrioza este o afecțiune denumită popular ”Boala femeilor neiubite” și are o rază de acțiune foarte vastă, afectând femei cu vârste cuprinse între 15 și 50 de ani.

Știai că există boalafemeilor neiubite” ? Acesta este termenul popular pentru  endometrioză, o afecţiune ginecologică, ce afectează femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 50 de ani.

 

Endometrioză reprezintă creşterea anormală a celulelor endometriale (celulele care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună la menstruaţie) în afara uterului. Celulele endometriale se implantează cel mai frecvent pe ovare, trompele uterine, pe suprafeţele exterioare ale uterului sau ale intestinelor şi pe suprafaţă mucoasei din cavitatea pelvină.

 

Endometrioza afectează femeile care se află între perioada pubertăţii şi menopauza. În timp ce cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la femeile cu vârstă în jurul valorii de 25-35 ani, endometrioza a fost raportată şi la fete în vârstă de 11 ani. Acest diagnostic îl întâlnim şi la menopauza dar foarte rar.

 

Cauze acestei boli nu sunt foarte clare, cea mai întâlnită teorie este cea a mestruatiei retrograde, propusă de Sampson în 1927. Totuși, factorii ereditari joacă un rol important.

 

O altă posibilitate este aceea că zonele care căptuşesc organele pelvine posedă celule primitive care sunt capabile să crească în alte forme de ţesut, cum ar fi celulele endometriale.

 

Endometrioza este, de cele mai multe ori, diagnosticată la femeile care caută tratament pentru infertilitate. De altfel, a fost denumită „boală femeilor neiubite”, pentru că multe paciente nu mai reuşesc să facă copii şi ajung să se izoleze, conform andreilaslau.ro.

 

Simptomele endometriozei sunt durerile pelvine, înainte de menstruaţie sau pe parcursul ei, care scad în intensitate după menstruaţie.

 

Dureri în timpul actului sexual şi crampe, infertilitate. Fertilitatea poate fi afectată prin producerea de hormoni şi alte substanţe care au un efect negativ asupra ovulației şi fecundaţiei.