Evenimentul Zilei > International > Ce lecție i-a dat președintele șefului Guvernului! Premierul Ucrainei rămâne în funcție
Ce lecție i-a dat președintele șefului Guvernului! Premierul Ucrainei rămâne în funcție

Ce lecție i-a dat președintele șefului Guvernului! Premierul Ucrainei rămâne în funcție

Președintele Ucrainei a respins cererea de demisie înaintată de șeful Guvernului de la Kiev.

Volodymyr Zelenskiy, un actor de comedie ajuns președintele Ucrainei, i-a oferit o adevărată lecție primului-ministru care îl luase peste picior într-o convorbire privată purtată cu membrii ai Cabinetului său și conducerea Băncii Naționale.

Jenanta înregistrare video, așa cum a numit-o presa din Ucraina, l-a determinat pe Oleksiy Honcharuk să își înainteze demisia, însă Zelenskiy i-a permis să-și păstreze funcția, transmițându-i că țara nu are timp de lamentări și bârfe, iar poporul așteaptă ca Guvernul să-și ducă la îndeplinire misiunea ce i-a fost încredințată.

„Am decis să vă mai dau o șansă …și o șansă pentru guvernul dumneavoastră”, a precizat Zelenskiy, nu înainte de a adăuga că Guvernul Honcharuk trebuie să ducă la bun sfârșit anumite sarcini, cum ar fi concedierea miniștrilor care nu îndeplinesc criteriile de integritate și implicare cerute de cetățeni. „Încă nu ați rambursat societății noastre acest împrumut de încredere pe care l-ați primit la momentul învestiturii”, a încheiat liderul de la Kiev.

Mai devreme cu câteva ore, premierul Honcharuk apucase să conteste autenticitatea înregistrării, afirmând că filmarea a fost falsificată și din ea s-au dat publicului doar anumite fragmente. Celelalte persoane care au râs de președinte, șefii Băncii Naționale a Ucrainei și ministrul de Finanțe, au refuzat să comenteze, notează The Moscow Times.

Ulterior, vineri seară, Honcharuk a reapărut în Parlament și de la tribuna sa a vorbit despre respectul pe care îl poartă președintelui țării, adăugând că Ucraina trebuie să rămână unită în fața a ceea ce el a numit atacuri și manipulări de informații. Aplaudat de câțiva susținători, premierul a avut parte și de un potop de fluierături, unii dintre parlamentari strigându-i „rușine să-ți fie!”.