Evenimentul Zilei > Politica > Ce i-a spus Ion Iliescu lui Victor Ponta la ședință
Ce i-a spus Ion Iliescu lui Victor Ponta la ședință

Ce i-a spus Ion Iliescu lui Victor Ponta la ședință

Ion Iliescu s-a dus la sediul PSD, după opt luni de absență, pentru a-i cere lui Victor Ponta să renunțe la demisia din fruntea partidului. Premierul a refuzat, au declarat pentru EVZ surse din PSD

Președintele onorific al PSD, Ion Iliescu, nu a mai fost la ședințele de partid de la finalul lunii noiembrie 2014. El a revenit la PSD miercuri. Îmbrăcat lejer, Iliescu nu a dorit să vorbească cu presa și a urcat încet treptele din sediul PSD. La ședință s-a așezat între premierul Victor Ponta și vicepremierul Gabriel Oprea.

Surse participante la ședință au declarat pentru EVZ că Ion Iliescu i-ar fi reporșat premierului, în cadrul ședinței, că modul în care și-a anunțat demisia din funcția de președinte a PSD nu a fost corect, întrucât el trebuia să se consulte mai întâi cu colegii din Biroul Permanent Național și abia apoi să transmită presei. „Domnul Ion Iliescu l-a rugat pe Victor Ponta să se mai gândească asupra demisiei până la Comitetul Executiv Național de săptămâna viitoare”, au declarat pentru EVZ surse social-democrate. Răspunsul lui Ponta a fost unul ferm. El a spus că nu mai poate reveni asupra deciziei de a renunța la funcția de președinte al PSD.


Fostul președinte Ion Iliescu a apărut pe nepusă masă la ședința PSD, în speranța că îl va convinge pe Victor Ponta să se răzgândească


Referitor la absența lui din ultimele luni, Iliescu le-ar fi transmis colegilor de partid, potrivit surselor citate, că „a avut o perioadă în care nu a mai fost interesat de politică, însă la toate acestea s-au acumulat și alte probleme personale”.

La alegeri, de mână cu UNPR?

Săptămâna viitoare va avea loc CExN pentru a valida noul președinte interimar. Potrivit surselor PSD, viitorul președinte interimar va fi Rovana Plumb, însă nu este exclus ca Liviu Dragnea să își depună candidatura pentru șefia interimară.

Ieri, la sediul PSD, Ponta și Dragnea au avut o întâlnire de taină. La finalul întâlnirii, Dragnea a declarat că este hotărât în privința unei posibile candidaturi la șefia interimară a PSD, dar că va anunța dacă va face acest demers.

„Sunt deja hotărât, dar voi anunța când hotărăsc eu. Eu sunt hotărât”, a precizat Liviu Dragnea, întrebat dacă va candida la șefia interimară a PSD. Dragnea s-ar bucura de o susținere mare în partid, dar Rovana Plumb ar câștiga oricum cursa internă, din cauza problemelor pe care coordonatorul politic al PSD le are cu legea.

Pe ordinea de zi a ședinței se va afla și un punct referitor la alegerile de anul viitor. „Vom discuta dacă vom merge sau nu cu cei de la UNPR pe liste comune”, au declarat sursele citate. În cadrul CExN se va discuta despre organizarea unui Congres. Deși PSD a stabilit unul pentru luna noiembrie, la ședința de săptămâna viitoare ar putea fi schimbată data.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a ieșit ieri la atac, cerând Congres extraordinar. „Suntem într-o situație de criză. Liderul (Victor Ponta – n.r.) este inculpat, iar vicepreședintele (Liviu Dragnea – n.r.) – condamnat”, a declarat, pentru Associated Press, Zgonea.