Spray-urile, cremele sau loţiunile pe bază de apă termală, datorită substanţelor active antioxidante, precum fierul, cuprul, zincul şi calciul, au un efect răcoritor, calmant şi antiiritant.
Folosite frecvent, reîmprospătează şi tonifiază tenul, fiind indicate persoanelor cu pielea uscată, îmbătrânită sau hipersensibilă. „Preparatele care conţin ape termale pot fi utilizate cu succes ca adjuvante terapeutice în diverse iritaţii cutanate, arsuri solare, eczeme, acnee sau dermatite iritative ale nou-născuţilor şi sugarilor“, subliniază medicul dermatolog Costin Căruntu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti.
Apa termală poate fi folosită şi după epilare şi demachiere, în timp ce persoanele cu pielea sensibilă o pot folosi pentru îngrijirea zilnică a pielii, mai spune medicul. În farmacii se mai pot găsi produse care conţin un alt tip de apă specială, denumită apă sărăcită de deuteriu. Recent a fost lansată pe piaţa din România o astfel de apă de băut, denumită Qlarivia, care are un conţinut de cinci ori mai mic de deuteriu.
Acest lucru îi conferă proprietăţi de reducere a colesterolului, a glicemiei şi a lipidelor din sânge. Băută frecvent, apa sărăcită de deuteriu îmbunătăţeşte capacitatea de muncă şi memoria, reducând în acelaşi timp anxietatea şi depresia.