Potrivit celor prezenţi la masa de prânz, un grup format din 24 de parlamentari care lucrează la căutarea de soluţii pentru criza financiară globală, francheţea politică neobişnuită a gazdei a început cu preşedintele american.

"Sarkozy a spus că Obama deţine o inteligenţă subtilă, dar că a fost ales recent şi nu a mai condus nicio autoritate înainte", a spus Jean-Pierre Brard, un parlamentar din partea Partidului Comunist. Un alt invitat l-a citat pe Sarkozy pentru publicaţia Liberation: "Sunt numeroase aspecte asupra cărora Obama nu are nicio poziţie şi… nu este întotdeauna la înălţime când vine vorba de luarea deciziilor sau de eficienţă".

Mai mult, Sarkozy nu s-a oprit la preşedintele american şi a aruncat câteva înţepături spre Cancelarul Germaniei, Angela Merkel. "Odată ce a realizat în ce stadiu sunt băncile şi industria producătoare de maşini din ţara ei, nu a avut de ales şi mi-a susţinut poziţia", a spus Sarkozy. Remarcile nu îi vor aduce probabil prea multe aprecieri din partea liderului german, care, în ciuda poziţei de solidaritate pe care a avut-o cu liderul francez la summitul G20 de la Londra, nu are o părere prea bună despre Sarkozy.

"Zapatero nu este foarte inteligent"

La desert, preşedintele francez a oferit cea mai acidă replică a zilei. În timp ce discuta ultima decizie politică a guvernului spaniol, care a urmat, conform lui Sarkozy, "exemplul" francez, un parlamentar socialist a precizat că "s-au spus multe lucruri despre Zapatero".

Sarkozy a spus despre premierul spaniol că "nu este foarte inteligent". Remarca, negată vehemnt de Palatul Elysee, însă confirmată de surse prezente la prânz, care a fost ţinut marţi, a fost primită cu tăcere la Madrid, unde Sarkozy va efectua o vitită oficială la sfârşitul lunii.

De asemenea, în "vizorul" lui Sarkozy a intrat şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre care preşedintele francez a spus că a "fost absent de la summitul G20"