Un studiu, prezentat ieri şi realizat la nivel naţional, arată că 76% dintre români consideră spălatul pe mâini drept cea mai bună metodă de protecţie împotriva infecţiilor cu virusuri şi bacterii.
Cu toate acestea, numai 53% dintre ei admit că se spală pe mâini după ce strănută sau tuşesc, spre exemplu, ceea ce facilitează transmiterea infecţiior.
Trei căi prin care răspândim infecţiile respiratorii
În contextul nerespectării unor reguli simple de igienă, infecţiile respiratorii au trei modalităţi principale de a se răspândi către alte persoane. Mai întâi, prin contact fizic direct, de pe batistă/şerveţel viruşii sau bacteriile ajung pe mâini şi de aici la alte persoane.
Apoi, prin contact indirect, de pe mâinile celui infectat, viruşii pot ajunge pe anumite suprafeţe, de unde pot fi preluate de alte persoane.

În alt treilea rând, se transmit prin aer. "Cea mai simplă modalitate de transmitere este prin picăturile răspândite în aer în urma strănutului sau tusei", spune medicul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Răceala şi gripa nu sunt însă singurele boli pe care le putem contracta dacă nu ne spălăm mâinile. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu infecţiile gastrointestinale.
În acest caz, riscurile sunt mai mari, în condiţiile în care există trei posibile surse ale bacteriilor: persoana infectată, alimentele contaminate şi animalele de casă.
De la fiecare dintre ele bacteriile pot ajunge fie direct pe mâini, pe suprafeţele care intră în contact cu mâinile, fie pe suprafeţe care intră în contact cu alimente gata de consumat.
Infecţiile de la alimente apar în special vara, dacă nu se respectă aşa-numitul lanţ frigorific "Pentru că noi consumăm alimente hiper-tehnologizate, până la frigiderul omului, în lanţul frigorific pot apărea disfuncţii", avertizează medicul Marin Burlea.
De la defectarea camerei frigorifice în care este transportat şi până la faptul că nu este pus la timp în frigider, într-o etapă intermediară, se poate produce alterarea alimentului.
"Astfel de alimente, mai ales carnea, sunt medii de cultură. Sunt contaminate şi pot produce în consecinţă boli", mai spune medicul specialist în gastroenterologie.
Atenţie la leziunile pielii
Atât infecţiile respiratorii, cât şi cele gastro-intestinale sunt transmise cu ajutorul mâinilor prin căile respiratorii sau digestive.

O a treia modalitate de a contracta virusuri şi bacterii este cea cutanată. "Pielea are un metabolism foarte activ, dar, în acelaşi timp, are un număr de bacterii", mai explică doctorul.
Infecţiile pot apărea "atunci când sunt plăgi sau alte leziuni, când mâna vine în contact cu pansamente, bandaje sau cu suprafeţele contaminate", mai explică specialistul.
"Pielea are bacterii. Infecţiile pot apărea atunci când sunt plăgi sau alte leziuni, când mâna vine în contact cu pansamente, bandaje sau cu suprafeţele contaminate.“
DR. MARIN BURLEA, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie

Citiţi şi:

  • Bolnavi de la anturaj. Cinci situaţii în care suntem la risc
  • Pe cine pândeşte gripa agresivă
  • Nu trataţi răcelile cu antibiotice!
  • Vitamina C și zincul scurtează și "îmblânzesc" răcela
  • Cele mai rele virusuri gripale şi cele mai grave complicaţii